Rostskydd…

Forum / Övrigt / Allmänt / Rostskydd…

Forum / Övrigt / Allmänt / Rostskydd…

  • Författare
    Inlägg
    • oktober 24, 2007 at 23:03 #16943

      Måste bara tipsa om att förtenning är en alldeles utmärkt rostskyddsmetod (ibland).

      I projekt LOW95 så såg bakljus-pottorna lite tråkiga ut. Efter utvändig blästring såg dom genast bättre ut, men hur rostskydda dom ? Biltemas kallgalv är visserligen bra men dock bara en färg. El-förzinkning inte aktuellt i detta fallet. Så iväg till Mekonomen eller Wurth och köpa tennpasta, används främst vid tennspackling men kan också användas när man bara vill förtenna. Veva runt i burken ordentligt (kan späs med vatten om den med tiden blir för tjock), pensla på lyktpottan och sen värma densamma med gasolbrännare. När små tennkulor börjar uppenbara sig på ytan och den mattgrå färgen försvunnit torkar man raskt av den ännu varma delen med papper eller en trasa och vips så uppenbarar sig en blank och fin yta där de mindre gravrostporerna är fyllda med tenn ! Alldeles ypperträffligt ! Sen ere bara å måla eller spackla (gärna med tenn 🙂 ) eller vad man vill göra.

      Det blir hursomhelst ett MYCKET hållbart rostskydd. Det enda viktiga är att ytan är riktigt ren från rost, färg INNAN man förtenner. Man kan med fördel förtenna svetsskarvar och nyplåt. Det enda är att om man förtenner en stor plåtyta så kan den slå sig av värmen (men då får man lära sig att rikta plåt oxo 😉 ) eller så tar man en mindre bit åt gången och låter den svalna emellan..

      / Kenth

      P.S. En burk tennpasta går på drygt 200:- men är värd varenda krona ! Räcker också längre än den ser ut !

        oktober 25, 2007 at 09:32 #113670

        Glöm bara inte att tvätta rent med bakpulver för att neutralisera pastan.Annars så börjar det oxidera och rosta igen.Bra tips annars!Har inte tänkt på detta fast jag tennar det mesta. / Mats

          oktober 25, 2007 at 09:39 #113671

          Bra tips! :applause:

            oktober 25, 2007 at 10:13 #113675

            Bra att få lära sig nåt nytt, tidigare har jag fått höra att man inte kan tenna på en blästrad yta, att man varit tvungen att slipa den efter blästring. Det låter konstigt men jag har inte ifrågasatt det, kan det bero på att modern tennpasta är bättre eller har det helt enkelt varit bullshit?

              oktober 25, 2007 at 10:22 #113676

              Ett annat bra skydd mot rost är zinkfärg, köp en burk Wurth-zinkspray, den är fantastiskt bra (enligt mej iaf..)

              Niko

                oktober 25, 2007 at 10:54 #113678
                John Asplund wrote:
                Bra att få lära sig nåt nytt, tidigare har jag fått höra att man inte kan tenna på en blästrad yta, att man varit tvungen att slipa den efter blästring. Det låter konstigt men jag har inte ifrågasatt det, kan det bero på att modern tennpasta är bättre eller har det helt enkelt varit bullshit?

                Skulle tyvärr tro att det är det BS som är orsaken……

                Som tillägg…. för en herrans massa år sen så hade jag tillgång till ett garage där jag inte fick svetsa. Så, jag lödde dit en skärmkantsbit som skulle bytas. Den sitter kvar ännu UTAN rostskador i området trots att den varit i trafik i måååånga år (typ 15). Det skulle aldrig aldrig en svetsad reparation klarat (utan underhåll). Så även där (i icke bärande delar) så kan lödning vara bra !

                / Kenth

                  oktober 25, 2007 at 16:50 #113685

                  Hej Alfamats!
                  Hur utför du bakpulversneutraliseringen(!)?

                  MVH/KG

                    oktober 25, 2007 at 17:20 #113686

                    Blandar ut pulvret i lite vatten.Tvättar,torkar av.Sen tvättar jag av som jag brukar innan lackering.Jag lärde mig detta för 20 år sedan av en riktig plåtguru .Vet inte om det kanske finns något bättre medel idag att tvätta med.Jag glömde detta moment på ett ställe på en 99cc jag fixade till.Det tog inte lång tid förräns det slog igenom på den nylackade bilen.Jag fick trösta mig med att det var bakom stötfångaren iallafall / Mats

                  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.