30 år sedan Saab 9000 på Talladega

Nästa år, 2016, är det 30 år sedan Saab körde ”The Long Run” med Saab 9000 på Talladega-banan i USA. Med tre helt omodifierade Saab 9000 2,0 Turbo avverkades 100 000 kilometer (2,5 varv runt jorden) över 21 dagar och nätter, med en snitthastighet av 213 km/h (inklusive service, förarbyten, tankning osv).

Saab Turbo The Long Run Talladega 1986

Ett flertal världs- och internationella rekord sattes, vilket skapade rubriker över hela världen för Saab. Saab var den första biltillverkaren i världen med turbomotorer i större skala och Saab 9000 kom att bli känd för sin tillförlitlighet därefter.

Här är en kort film från detta:

Rekordbilarna från ”The Long Run” lever kvar och två av dessa finns på Saab bilmuseum i Trollhättan. Inför nästa år planerar museets stödorganisation – Saab Car Museum Support Organization – ett flertal aktiviteter vid museet för att markera detta jubileum.

  • Depån från Talladega ska återskapas och presentation från ”The Long Run” ska visas på museet.
  • En av rekordbilarna ska bli körbar och bl a visas upp på IntSaab2016 (som SSK arrangerar).
  • En simulator ska tas fram på museet, där man själv ska kunna köra Saab 9000 på Talladega-banan.

Svenska Saabklubbens styrelse har beslutat att bidra med 20 000 kr till Saab Car Museum Support Organization för detta. Vi kan även uppmuntra de medlemmar som kan/vill att bidra individuellt. Om inte annat är detta jubileum ytterligare en anledning att besöka Saabs bilmuseum nästa år!

Lämna en kommentar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng