Saabklubbens server avstängd (löst)

Saabklubbens server, som bl a hanterar vårt forum och hemsidor för vissa lokalsektioner, är avstängd. Den beräknas åter fungera som vanligt i morgon bitti (27/8).

Servern stängdes av för att genomföra ett byte av hårdvara. Arbetet föll dock inte ut som planerat och när vi skulle återställa servern så meddelade vår serverleverantör att de hade stängt för dagen. Så snart de öppnar igen så kommer vår server åter att fungera.

Vi får beklaga detta avbrott. Arbete pågår sedan en tid tillbaka för att helt fasa ut denna server. Tack vare detta fungerar ändå vår hemsida, e-post och reservdelsverksamhet. Inom kort kommer samtliga tjänster att ha flyttat från denna server.

Uppdatering 27/8 kl. 18:50 – Vi har arbetat med vår serverleverantör för att få igång vår server här under dagen, men än så länge till ingen nytta. Servern är fortfarande avstängd (den vägrar starta). Ingen data är dock förlorad och vi gör vårt yttersta för att lösa detta skyndsamt.

Uppdatering 1/9 kl. 08:30 – Server är fortfarande avstängd. Den vill inte identifiera systemet och boota upp med den nya disken. Vi har haft en dialog med vår serverleverantör och testat ett antal olika lösningar för att få servern att starta. Även om det har tagit tid så är vi hoppfulla om att kunna få igång vår server inom kort.

Uppdatering 1/9 kl. 10:50 – Servern är nu delvis online. Vi har inte möjlighet att boota upp den ordentligt, men vi har fått åtkomst till samtliga filer och håller på att ladda ner dessa för att kunna återställa vårt forum m.m. på annan plats. Så det är ett stort steg framåt.

Vi har ingen tidsuppskattning för när allt fungerar igen (det handlar om 100 000-tals filer), men det arbetas dag och natt för att få igång allt här. Återställningen kommer att ske på vårt webbhotell, så att ett liknande avbrott inte ska kunna ske igen.

Uppdatering 2/9 kl. 08:20 – Nedladdningen av filer från vår server har pågått hela gårdagen/natten. Vi har dock fortfarande en bra bit kvar. Även om det inte är så mycket data (40-45 GB) så är det väldigt många filer, vilket gör att det tar tid. Med lite tur bör vi kunna börja återställa forumet här i kväll (med reservation för att det kan ta längre tid).

Uppdatering 2/9 kl. 19:20 – Nedladdningen har fortsatt hela dagen. Det är ungefär 20 GB data kvar att hämta från servern, men det är som sagt många (mindre) filer vilket gör att det tar tid. Nedladdningen kommer sannolikt inte bli klar i kväll, men vi kör vidare oavbrutet i natt och hoppas kunna påbörja återställning av forum m.m. i morgon.

Även om det är beklagligt att vår server inte fungerar så har vi ändå tur i oturen. Att server stängdes av berodde på en trasig hårddisk och om kvarstående hårddisk likaså hade gått sönder så hade vi helt förlorat all data på denna server. Nu kommer vårt forum m.m. placeras på ett webbhotell med säker datalagring, ordentliga backuper osv.

Uppdatering 3/9 kl. 13:00 – Nedladdningen fortsätter oavbrutet. Nu är det strax under 10 GB (och 40 000 filer) kvar att hämta från servern. Det verkar tyvärr som nedladdningen går långsammare ju fler filer som har hämtats, trots att nedladdningen sker via fiber 100 Mbit/s. Men vi kör på så fort det bara går här.

Uppdatering 4/9 kl. 15:50 – Forumet är nu uppe igen. Vänligen läs detta inlägg först: https://saabklubben.se/forum/amne/viktigt-forumet-flyttat-trasig-server-las-detta-forst/. Vi fortsätter arbeta för att lösa eventuella fel i forumet samt för att återställa våra lokalsektioners hemsidor och övriga funktioner fanns på vår server.

Uppdatering 11/9 kl. 10:30 – Samtliga hemsidor och funktioner från vår server fungerar nu åter som vanligt, fast på vårt webbhotell.

7 tankar på “Saabklubbens server avstängd (löst)”

  • Tack för din kommentar Henrik. Vi arbetar fortfarande på att få igång servern. Undertecknad har varit bortrest och saknat Internetuppkoppling, därav dåligt med info här. Har dock uppdaterat inlägget ovan.

   SvaraReport user
 1. Ett I-landsproblem om man jämför med Syrien och Ukraina, dock så är en vecka för lång tid tycker jag.
  Det måste gå att sätta press på leverantören annars byter man ut denna mot någon annan.
  Dock inte förvånande när det gäller IT världen där allt verkar gå på chans.
  /M

  Svara
  • Håller helt med dig Magnus. Servern har legat nere på tok för länge. Vi har redan beslutat oss för att byta denna leverantör mot en annan (vår hemsida, e-post och reservdelslager är redan flyttade). Men som sagt, nu måste vi dock få upp vår server så att vi kan flytta vårt forum.

   SvaraReport user
 2. Abstinensen är stor, men jag förstår att du/ni gör vad ni kan.
  Hoppas det snurrar igång snart. Har några olästa meddelanden 😉

  Svara

Lämna en kommentar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng