Åldersbestämning av fälgars versioner?

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Åldersbestämning av fälgars versioner?

 • Detta ämne har 9 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 2012-12-13 14:50 av .
Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #6934

  Hur många olika varianter finns det på original 5-bultade plåtfälgar egentligen? I min växande samling saabrelaterat ”braåha” har jag minst tre aningen olika varianter på typiska TT-fälgar, alltså de med den mjukt välvda formen och små ovala hål. Jag antar de nyaste av dessa är de som likt V4:ans 70-talare med rektangulära hål har profilerats radiellt kring bulthålen. Dessa fälgar har också en antydan till inåtgående profilering/stukning av kanten kring de ovala hålen.

  Utöver dessa fälgar har jag minst två varianter till. Båda är släta kring bultcirkeln men den ena är nitad och den andra svetsad. Jag antar att nitning användes före svetsning men när? Jag kan inte riktigt beskriva vad men tycker mig också se en skillnad på fälgarnas välvning, några ser liksom bulligare ut. Kan någon av mina fälgar vara från 93:an? Det vore trevligt att lyckas matcha ihop en komplett fyrpack som är rätt till 1964 års modell men jag vet inte vad jag ska titta efter förutom de små ovala hålen som ju lätt kan skiljas från V4:ans 70-talsfälgar.

  Nu är större delen av hjullagret översnöat så det blir nog inga fina bilder men jag kan göra ett försök. Tråden kanske kan vara av värde för flera om frågan blir tydligt utredd.

  #50248
  rally
  Deltagare

  Jag har räknat till 22modeller utav hålfälgarna. Det finns säkert fler modeller som inte jag har sett. Alla är väldigt lika men det skiljer sig på detaljer

  /Fredrik

  #50261
  erik randa
  Deltagare

  Är det någon som har bra koll på detaljer är det bland annat Fredrik Ekendahl (eller som vi som känner honom kallar honom Krösamaja) 😉

  #50262

  22 olika varianter? 🙄 Herrejössesjävlar, jag ger upp!

  #50267
  rally
  Deltagare

  Tack Erik men du & Anders Dahl är högst delaktiga i denna vetenskap.

  När Saab garaget tömdes på däck för C:a 5-8 år sedan så lyckades vi väll fylla 2pallar med fälgar som vi inte behövde. Tror de var staplade typ en meter+ var med 6 fälgar på varje varv = många fälgar.

  Vi sålde rätt många men många gick även iväg till skrotfraggen.

  Vid detta tillfälle räknade vi de olika modellerna & kom fram till 21 olika modeller. Jag har sedemera funnit ytterligare en modell.

  Vad säger man? Helt galet tokigt samlande!!!!!

  Skönt att man har lugnat ner sig sedan dess………..

  Föresten Erik så är du en av anledningarna till allt mitt onödigt vetande…. Jag gillar inte när någon vet mer som du vet…….

  /Fredrik

  #50320
  saab v4-ever
  Deltagare

  Fredrik,

  Det hade varit kul om du kunde lägga in bilder på de olika fälgmodellerna, om du har några alltså.
  Jag har också roat mig med att försöka få ordning på de olika fälgtyperna från 92-93-95-96-97. Har kommit upp i drygt 10 sorter (oräknat fyrbult, typ SAAB Sport/Monte Carlo) vilket jag tyckte var mycket. Sista årsmodellen är så vitt jag vet 1971. Bredden har varierat mellan 4-5,5″.

  Det där med onödigt vetande blir ju inte så onödigt om man har användning för det. Här på Klubbsidan kan det både glädja andra och vem vet kanske blir någon rent av imponerad. :AP
  Däremot dröjer det nog tills tjejerna börjar tråna… 😎

  Det som gör SAAB lite extra galet är ju att de i så många fall verkar ha tagit vad de hade kvar på lagret. Därför är det ibland kul med bilar som inte blivit renoverade och se vad som faktiskt monterats från början, åtminstone på de bilarna.

  //Harald

  #46435
  Dicst
  Deltagare

  Däremot dröjer det nog tills tjejerna börjar tråna… 😎

  Mjaa, säg inte det. Har nog hört sämre raggningsrepliker under de år jag jobbade på krogen.
  ”Ska du med hem och dricka vitt vin och räkna Saabfälgar..?” :jaaa:
  Den hade nog funkat på Gerda iaf… :duck

  #50322
  rally
  Deltagare

  Jag har tyvärr inga bilder & det var alltså 22 olika modeller på 4″ fälgarna.

  /Fredrik

  #50329
  Jonas Åberg
  Moderator

  Jag har lite bilder på mina fälgar. tror jag har ca 7 olika modeller.

  #50367
  saab v4-ever
  Deltagare

  22 stycken av 4″, det är ju helt galet många. Men jag är ändå inte förvånad, när det gäller SAAB.
  //H

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng