Billjud i 99t

Forum / Modellspecifika forum / 90/99 / Billjud i 99t

Forum / Modellspecifika forum / 90/99 / Billjud i 99t

  • Författare
    Inlägg
    • juni 20, 2002 at 22:31 #8669

      Funderar på att använda mittkonsolen (med uttag för monohögtalare) som en liten subwoofer med ett litet, men kraftfullt baselement där monohögtalaren skulle ha suttit. Vill också bevara originalhögtalarplaceringen i dörrarna, även om den är suspekt ur ljudsynpunkt, och eventuellt ha extra diskanter på lämpligare plats.

      Vill undvika att ta upp nya hål, samt att använda bagageutrymme och hatthylla.

      Är det någon som har förslag eller erfarenhet från liknande projekt?

        juni 28, 2002 at 20:31 #64608

        Ingen?

          juni 29, 2002 at 14:46 #64609

          Hm! Din ide med en subwoofer i mittkonsolen har jag haft… frågade lite om det på MDS och t.ex. en 8 tums bas behöver runt 20 liters sluten låda, men det blir tyvärr lite svårt att uppnå…

          En annan tanke är att skaffa en 6,5 tums openair bas (det kanske går att bygga sluten låda med den.

          Angående framhögtalarna i dörrarna. Hur stora är dom? Det finns att köpa olika högtalarkit, en bas och diskant… Basen sätter du i dörren, diskanten placerar du ev. vid a stolpen/panelen.

          Och du! Du bör använda slutsteg och i ditt fall ett 4 kanals…

          MVH Conny

            juni 29, 2002 at 15:55 #64610

            Det här språkbruket som blivit så vanligt, att kalla alla bashögtalare för “subwoofers” tycker jag är väldigt märkligt!

            Per definition är en SUBwoofer en högtalare som ska återge frekvenser UNDER det hörbara, eller i alla fall i gränsskiktet till det hörbara – mer för att ge en “känsla i magen” än en upplevelse åt örat. Jag kan lova att ingen 8-tummare, oavsett lådvolym, någonsin kommer att klara denna uppgift!

            Är det nån som vet varifrån detta slarviga bollande med uttryck härstammar? Det har ju blivit standardbenämning i bilstereobranschen… nej korrekta termer är:

            Bashögtalare (som återger låga men fullt hörbara frekvenser) = WOOFER

            Subbashögtalare (som pytsar ut frekvenser som egentligen inte uppfattas som toner utan mer som … rummel i diafragmatrakten) = SUBWOOFER

            Blir galen på detta…

            /Magnus

              Anonym
              juni 30, 2002 at 02:56 #64611

              Hej!
              Hmmm… Frågorna är nästan alltid “Hur mycket jobb och pengar vill du lägga ner?”

              Tanken med en woofer i mittkonsollen är god, men som tidigare sagts så är det ändå “platsbrist”! Ska det bli någonting “vettigt” av det så behövs det lite utrymme!
              Ett bra alternativ är att montera midbasar i dörrarna, de kan ge lika mycket lågregister som en woofer i (för) liten låda!

              99:an (om man vill lägga ner mer jobb, men också få ett riktigt bra resultat) passar annars väldigt bra för “kickpanels”. Dvs lågt placerade högtalare så långt fram som möjligt. Detta möjliggör att det är lättare att “sitta i mitten” och kan tillåta större element.

              Sen är en större, kompletterande bas i bagaget sällan helt fel… Vi har en låda i 900:an med snabbkontakter, så det är enkelt att ändra utan att “förstöra” bil eller utrymme!

              Måste det då vara fler och större element? Tja, jag diskuterar gärna mer, men detta kanske inte intresserar alla? Maila gärna…

              Mvh
              Görgen, Luleå

                juni 30, 2002 at 11:47 #64612

                Hej Erik!
                Hur bra ljud har du riktat in dig på? Om du inte vill använda hatthyllan så blir det ju lite svårare. Är det så att du bara vill ha lite bättre ljud än det blir med bara dörrhögtalare? Det brukar ju inte bli så bra ljud med enbart sådana. Jag gillar din ide att bygga in något i mittkonsollen, och ärligt talat så får man nog ganska hyfsat ljud med ett ganska litet baselement där, plus ett par mellan/diskanthögtalare i dörrarna. Jag vet att det krävs mycket jobb, uträkningar och annat när man tävlar i billjud och sådant, så jag vill inte på något sätt negligera förslagen ovan. Jag antar ändå att det är så att du vill ha bra ljud i kupèn utan att såga sönder pärlan. Jag bråttas själv med samma problem. Jag vill inte göra hål i dörrarna, men kan tänka mig att stoppa i högtalare i dom förberedda hålen i hatthyllan. Jag tror att det skulle bli bra med ett par bredbandare där och någon slags bas i mittkonsollen så som du är inne på. Du får berätta hur det går
                m.v.h “Tobbe”

                  juli 1, 2002 at 09:54 #64613

                  Tack för alla förslag!
                  Jag har fått tipset att försöka hitta ett par andra vinröda dörrsidor (som inte har högtalarhål vid framsätesåkarnas axlar) och bygga in högtalare i dessa.

                  Jag är ute efter ett neutralt system som skall låta bra vid höga volymer. Det behöver dock inte vara i närheten av de system som sitter i sasca-bilarna. Nu vet inte jag hur ett AS2 eller AS3 låter, men något sådant kanske skulle kunna vara en måttstock.

                  Prisklass, tja så lågt som möjligt, även om jag vet att det är en svår ekvation. Men helst inte mycket mer än 10000.

                  Jag mottar gärna fler bra tips och mailar gärna er som svarat för ytterligare frågor.

                • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.