Byta topplockspackning, Saab 90

Forum Modellspecifika forum 90/99 Byta topplockspackning, Saab 90

Detta ämne innehåller 2 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av 2005-03-21 08:42.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #12399

  anonymous
  Deltagare

  Hej på er, här är en Saabnovis som skull behöva några råd. Hoppas ni ursäktar min grova okunskap när det gäller ”era” bilar…

  Mina svärföräldrar har en Saab 90 -87 (4-vxl) som behöver ny topplockspackning. De är inte så sugna att lägga flera tusen på att lämna in den, men jag tycker den är på tok för fin för att gå till skrot eller race. I ett svagt ögonblick erbjöd jag mig att göra jobbet nu under påsken. Det ska bli kul och jag har bara skruvat med gamla hydraulcittror tidigare, så att skruva Saab borde ju vara överkomligt i jämförelse…

  Jag tänkte plocka upp en Haynesmanual innan jag sätter igång, men ni som kan detta kanske kan tipsa om något annat som man ska tänka på. Behövs några specialverktyg, t ex, något som man normalt inte hittar i en välförsedd verktygslåda? Är det något speciellt moment som brukar jävlas?

  Och vad annat bör man passa på att göra samtidigt? Plana toppen tycker ju många att man ska göra rent rutinmässigt när den ändå är av, men det finns inte tid till det, och jag tror knappast heller det behövs eftersom motorn inte gått varm.

  Sotningssatserna från Biltema eller Mekonomen, är det allt jag behöver i reservdelsväg? Förutom nya topplocksbultar då, jag antar att man inte återanvänder de gamla, eller?

  Vad ska man räkna med för tidsåtgång (realistiskt nu) för en som är ny på modellen, men hyfsat van att skruva, läskunnig och Haynesutrustad? Två dagar?

  Och är Haynesmanualen till Saab 90 OK? (Den för mina cittror brukar kallas ”the Book of Lies”, där finns en hel del grova fel…)

  Tacksam för alla tips!

  Vänliga hälsningar,

  Magnus

  #85721

  Jonathan
  Deltagare

  Ja, ska du ha bort toppen så måste du avlägsna kamkedjan.. man behöver nått verktyg för kamkedje spännaren för att göra kedjan slak, jag böjde bara en kraftig tråd, sen lossade jag kamdrevet och såg till att kedjan låg på drevet på rätt plats i kedjan när jag plockade av toppen..
  Plana toppen behöver du väl inte göra? se bara till att putsa det riktigt rent på både topp & block innan montering.

  Ja, detta var min inte allt för välutbildade kunskap, men det funkade prima för mig.

  #85722

  anonymous
  Deltagare

  Tack för det!

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng