byte av bromsbelägg

Forum Modellspecifika forum 90/99 byte av bromsbelägg

 • Detta ämne har 3 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast 2014-11-11 15:31 av .
Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #24674
  viktor94
  Deltagare

  hej som ung saab fantast så står jag inför mitt först byte av bromsbeläggen på en saab 99 – 83
  hur går jag till väga, har börjat med att köpa nya belägg på mekonomen, behöver jag något special verktyg ? eller klara jag mig med en vanlig väl rustad verktygslåda.

  #176824
  morsole
  Deltagare

  Det bästa verktyget är att skaffa en bok att läsa i om hur man byter bromsbelägg, finns flera att välja på.

  Bromsarna på din bil har så många år på nacken att de behöver omvårdnad och kärlek.

  Bromsarna fram behöver även ibland lite massage av en slägga, men det är viktigt att du känner till funktionen på bromsarna INNAN du börjar jobba.

  Har du ALDRIG jobbat med bromsar kanske du bör ha med någon som kan bromsar, om inte annat då som ”moraliskt stöd”…

  Det behövs även ett specialverktyg till frambromsarna för att skruva in kolven när du monterar nya klossar, men då förarbetet är viktigare än de nya klossarna tycker jag att du bör förkovra dig lite först!

  Mvh Johannes

  Bor i Sjöbo, bra på gamla bromsar bl a!

  #175416
  viktor94
  Deltagare

  en hel del erfarenhet har jag från lite olika skruv projekt men hade aldrig skruvat i Saaben bromsar förut, blev en ny upplevelse, hade varit å förberett mig med verktyg trodde jag men, med när väl bilen stod på bockar så uppstod problemet verktyget som jag köpt passade inte till bromsen men med okq8 i Mörbylånga är en mack man kan lita på han hade original verktyget och med det så gick arbetet som en dans, så nu är Saaben redo för nya äventyr.

  #177103
  morsole
  Deltagare

  Grattis! Ett av problemen med dessa bromsar är att om man missar hävarmsfunktionen till handbromsen; dens rörlighet och möjllighet att lättt kunna gå både fram och tillbaka; det andra är att man inte får kolvarna att gå lätt i cylindern, både fram och tillbaka; då blir det snart problem igen!

  Du kommer att märka hur bra det blev, för klarar du dig ett år utan problem, då har ditt jobb räckt för att oken ska fungera!

  Om du vill renovera oken någon gång så har Stefan här på forum repsatser och då kan du passa på att byta slangarna samtidigt; det är en liten kostnad i sammanhanget.

  Mvh Johannes

  Bor i Sjöbo, bra på gamla bromsar bl a!

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.