Dörrhandtag/lås samt rutlist.

Forum Modellspecifika forum 90/99 Dörrhandtag/lås samt rutlist.

 • Detta ämne har 5 svar, 3 deltagare, och uppdaterades senast 2017-07-14 02:24 av .
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #425365
  saab95v4
  Deltagare

  Hej.
  Har en köptråd här där jag söker gummitätningslisten till 2 dörrars modellen i tron att det är den som inte har slutit tätt. Vilket skapat ett irriterande ljud vid krängning av karossen.

  Där fick jag tips av Andreas Hermansson att det kunde vara en rutlist som felar också, och jag är mer inne på den teorin nu då inget ljud uppstår vid rutan nerhissad.
  Frågan är då vilken list som avses? Rutan glappar inte eller sitter löst, så jag vet inte riktigt vart jag ska leta.

  Och anledningen till att jag trott att det är gummilisten som är trasig är att vänster dör känts konstig i handtaget när man öppnar som om dörren inte är riktigt ”spänd”.

  Men kollade lite idag med dörren öppen och låset låst, så prövade jag att trycka in ”knappen” och det händer ingenting förren vid halva vägen så att säga.

  Vad kan vara felet med handtaget?
  Samt då, vad ska jag kika efter för att lokalisera varifrån det låter.

  #425379

  Jag ska se om jag får tillfälle attentat det jag menar.
  Men tänk att spår listen som rutan åker upp å ner i bakkant har kanat ner i dörren litegrann, då blir det en liten springa mot motsvarande list som sitter från hörnet i ovankant å löper längs ovankant hela vägen ner i den främre skenan. Vet inte om den förklaringen gör någon klokare…
  Ska försöka komma intill å fota..

  #425384
  saab95v4
  Deltagare

  Tror jag förstår. Har haft ner dom listerna så omöjligt är det ju inte.

  Några tankar på vad som kan fela med handtaget/låset?

  #427218
  saab95v4
  Deltagare

  Har kollat filtlisterna till rutan, och dessa är det inget fel på. Så det är alltså dörren som ”glappar”.
  Och detta fick jag bekräftat häromdan när jag körde en maskintvätt.
  Den släpper in vatten högst upp på dörren och längst bak vid dörrstolpen så att säga.
  Betydligt värre på förarsidan, även om det inte var några stora mängder på någon av dörrarna. Men tillräckligt för att man skulle få vattenstänk på sig.

  Nu är ju frågan hur jag löser detta? Dörrlister verkar omöjligt att få tag på (har annons ligger ute).
  Alternativet är ju då att knäcka ”rutramen” men problemet är ju att det bara är i bakkant den inte sluter helt tätt.

  #427241

  Hej igen!
  Sätt knät o dörren å knäck lite i bakkant sen kan man hålla emot å knäcka tillbaka lite i framkant. Men prova dig fram försiktigt.

  #432713
  charlie101
  Deltagare

  Andreas pratar om att justera sidorutans ram, inte dörrbladet. Ramen går att justera genom att bryta till som han beskriver, men jag tror att du ska kolla gångjärnspinnarna först, sen justera låsklacken på B-stolpen så du får dörren att sitta rätt i dörröppningen. Om dörren blir för tight och svår att stänga då, då kan man justera tillbaks klacken och knäcka till rutramen. Klacken på B-stolpen går att justera fram och bak, upp och ner i bulthålen och det behövs lite noggrannhet för positionen är viktig för att få dörren att stänga bra och gå i lås.

  Klackens skruvar brukar sitta som tusan, Jag ser till att ha en frisk skruvmejsel och trycka rejält på mejseln samtidigt som jag vrider med en skiftnyckel eller låstång som jag fäst i skruvmejseln. Ibland måste man använda slagskruvmejsel, men det krävs en viss teknik att använda en sån för bäst resultat.

  Hela dörren kan också luta utåt och glipa i övre kanten särskilt om gångjärnen är slitna, om dörren glappar upp och ned när du lyfter i bakkanten av dörren, gångjärnen kan också justeras i sitt läge i bulthålen, men det är mer besvärligt… Är gångjärnen glappa, byt gångjärnspinnar först, justera klacken sen, sedan kolla om dörren hänger snett och justera gångjärnen, sen om inget annat hjälper, knäck rutramen. Många dörrproblem brukar lösas med nya gångjärnspinnar om det inte är så att en slarvig mekaniker har monterat dörren efter omlackering…

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng