gummivård

Forum Modellspecifika forum 92/93 gummivård

Detta ämne innehåller 6 svar, har 5 deltagare, och uppdaterades senast av 2006-08-29 20:00.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14709

  Martin Sigge
  Deltagare

  Hej Alla,

  gummidetaljerna på min 57:a är lite ankomna här och där, t.ex. vindrutelisten. Gummit är kanska sprött och kan lätt repas med nageln.

  Är det någon som vet hur man bäst behandlar sån’t här? Bästa möjliga återställning till snygg yta samt förebyggande behandling mot framtida förfall.

  Tar taxamt emot alla tips och råd!

  MO

  [image]http://www.saabklubben.com/ubbthreads/attachments/573137-vindrutelist.jpg[/image]

  #97777

  Martin
  Deltagare

  Glycerin är ett bra medel för förebyggande och i viss mån återställande behandling.
  Finns på apotek och i hobbyaffärer.

  #97778

  pelle s
  Deltagare

  Jag har läst någonstans (kan det ha varit Volvo 140-klubbens forum?) att man kan blanda T-spit och glycerin och försiktigt gnugga in blandningen i gummit med fin stålull, inte den som ni använder i köket med tvål, utan riktig för slipning. Stålullen slipar bort lite av den torkade ytan och spriten ”öppnar” möjligen gummit så att det bättre tar åt sej glycerinet.

  Jag har provat detta på mindre gummidetaljer som packningar, tätningar och bälgar och det har fungerat utmärkt. Vissa saker har fått ligga i glasburka med glycerin i flera månader.

  Pelle

  #97779

  pelle s
  Deltagare
  #97780

  Jag har provat glycerin+Tsprit på äldre gummidetaljer. Det finns en tendens att gummibitarna sväller; så se upp!

  #97781

  Martin Sigge
  Deltagare

  Tack för dessa goda råd. Har även läst tråden på 140-klubben (mitt första besök hos ”oppositionen” duck). Det låter som att man borde testa lite på någon värdelös detalj först.

  Jag har en trasig bälg till förgasarspjällaxeln, ska prova med lite olika blandningar på den. Undras om det är samma gummiblandning i en sådan detalj som i vindrutelisten?

  Återkommer ang. resultatet.

  Tack o hej/MO

  #97782

  alfamats
  Deltagare

  En lite gammal tråd,men jag måste bara ge ett tips.Det finns ett medel som heter gummivård som används inom industrin som är helt outstanding.Kommer i en liten tub men är drygt,eller nja.Man använder det till allt och allting när man väl har testat en gång.Användningsområden gummilister,oringar,helt stört omöjliga genomförningar.Kostar bortåt 80 spänn.Men värt varenda öre.Är av märket Kluber och finns hos Momentumbutikerna.Nackdelen är väl att det innehåller silicone och ska inte användas på silicongummi enligt produktbladet.Härom dagen räddade det oss när vi höll på att packa om en tippkolv och då var det en hårdplastpackbox som trilskades och gick sönder och klockan var ju så klart långt över fyra och ingen ny fanns att tillgå ,i med den fräschaste gamla packningen men den var också omöjlig.Jag brukar skämta om att så fort inget går att fixa, så säger jag: Ta gummivård!!.Och det gjorde jag denna gång också.Och ta mig tusan kolven slank in så fint i tätnigen och där stod vi med lång haka allihopa.Testa detta medel ni blir inte besvikna.Jag brukar smörja in gammal gummilister och lägga i plastpåse och de är som nya när man plockar ut dom efter ngn vecka.Men det går även att bara smeta på direkt på en fastsittande list och torka av och det blir kanon. Mvh Mats

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng