Har jag köpt fel strålkastare?

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Har jag köpt fel strålkastare?

 • Detta ämne har 12 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2003-06-23 11:48 av .
Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #9575
  William
  Deltagare

  Hej

  Var som många andra på den jättetrevliga träffen i helgen och på marknaden köpte jag två nya H4-insatser till 96 -77:an.

  När jag nu demonterat den ena insatsen ser jag att den har ett fäste som inte de nya har, fästet som sitter på kortsidan mot mitten av bilen.
  Frågan är alltså: Har jag gjort bort mig?, eller behövs inte detta fästet? hur tycker ni jag ska göra?
  :confused:

  Det är ju typiskt när man tycker sig ha gjort ett fynd… :rolleyes:

  //William

  #69698
  porsche944
  Deltagare

  Hej.

  Jag såg dessa insatser, mig veterligen är det ingen skillnad på själva ramen som insatsen sitter i på en 96 eller 99:a. Däremot finns det olika till tidiga 99:or och till bilar med Cibie´insatser. Mitt tips är att flytta insatsen till den gamla ramen om där är skillnad.

  #69699
  William
  Deltagare

  Den enda skillnaden är den här biten på bilden:

  [image]http://w1.660.telia.com/~u66017657/lyse.jpg[/image]

  Jag har nu monterat ljusen utan dessa extrafästen och de tycks sitta stenhårt iaf. Blir det skit får jag byta till de gamla ramarna.

  På vilka årsmodeller fanns de här extrafästena?, med dessa fästen får ju lysena bestämda sidor och det är alltså inte som nu, lika insatser på båda sidorna.
  //William

  #69700
  porsche944
  Deltagare

  Den ramen som du visar på bilden är för V 4, har för mig att den lilla plattasn tjänstgör som distans för plastgrillen. Ram utan denna platta är för SAAB 99, och det var denna man sålde i THN.
  Förmodligen blir din grill lite ”rickigare” i sin fastsättning.

  #69701
  saab v4-ever
  Deltagare

  Hej William,
  Det där fenomenet har jag också råkat ut för. De utan platta hör nog, som Michael skrev, hemma på 99:or. Har dessutom för mig att de passar på 95/96 från 69 och 70. Dvs de utan lykttorkare. Själva insatsen är i övrigt lika. Förresten, lika och lika. Det finns tidiga insatser som inte har fäste för H4:or utan istället har fäste för vanliga glödisar. Tror att Hellas tidiga hade glödisar. Tänk att det finns så mycket avvikelser!!
  ///Harald

  #69702
  tobbe99
  Deltagare

  Hejsan!!
  Dessutom ändrades H4:an någon gång runt 78, för att få längre räckvidd på halvljus. Jag tror att även Bosch levererade H4-insatser till SAAB.
  ”Tobbe”

  #69703
  Martin
  Deltagare

  Ja, Hella och Bosch är de dominerande H4-leverantörerna. Bästa rektangulära H4-strålkastaren för 99 är enligt min uppfattning Cibie.

  Jag har hört att det gick att köpa Marchal som huvudljus på eftermarknaden. Dementi eller bekräftelse från någon?

  #69704
  tobbe99
  Deltagare

  Hej Martin!!

  Här kommer bekräftelse! Det gick att köpa Marchall till 99:orna. Om dessa insatser vet jag inte så mycket mer än att reflektoryta och slipning är nästan detsamma som Cibiè. Dom har en annan infästning än dessa också, vilket kräver ramar till dessa också. Problemet med SAAB:s Cibiè, är ju att upphängningarna sitter spegelvänt gentemot t.ex Renault, vilket gör att man får se upp. Cibiè och Marchal ger ett betydligt bättre ljusflöde. Man får dock ofta förlänga kablarna till strålkastarna, men det är ju inget större problem. Själv tycker jag att Hellas största problem är dom stickstrålar som lyser som två streck upp i trädtopparna på halvljus.
  När jag började här på Forumet, var det någon som ville sälja en ny Marchalinsats till 99, men jag hittar den inte. Eftersom jag för tillfället har fem nya Cibiè, varav fyra i originalkartong liggandes, skulle jag gärna byta till mig Marchalinsatser eftersom jag är så freakad på udda tillbehör. Cibiè monterades ju på Le och vissa Gle och EMS. I tbh-broschyrerna rekommenderas dom också som en bättre ersättningsstrålkastare till originalet. Självklart har jag friska Cibiè på min SAAB, regelbundet rengjorda med väl fungerande strålkastartorkare, och inramade med nylackerade plastsargar! Halleluja!!!
  ”Tobbe”

  #69705
  Martin
  Deltagare

  Bra. Jag har Cibie på min 99-71 och skillnaden är märkbar jämfört med Bosch och Hella.

  Tillägg:
  Tobbe, många av de äldre annonserna är raderade pga att de fallit för ålderstrecket. Numera raderar jag sällan.

  #69706
  porsche944
  Deltagare

  Hej, jag plockade bort mina Cibie insatser på min 99 70:a, ersatte med NYA Bosch UTAN H4. 1970 använde inte SAAB H4, skall det vara orginal så skall det. Passade även på att montera dit ny grill samt nya lampsargar. Sedan skall det på nya stötfångare både fram och bak. Om någon skulle behöva så har jag 1 st ny Cibie insats i kartong till salu.

  #69707
  tobbe99
  Deltagare

  Hejsan!
  Det är rätt Michael, original skall det vara. Du har väl inte satt i fusk-H4:or bara?? Finns ju som hel lampa, eller en adapterring att sätta på foten på en H4-lampa.
  Måste också korrigera mig själv ovan. 1979 kom det förlängda halvljuset på Hellas H4:a, och bara till 99:an, alltså inte V4. Cibiè tycks bara ha varit originalmonterat på vissa modeller fram t.o.m 1975. Allt enligt Saabs tillbehör/reservdelsbroschyr 83/84.
  ”Tobbe”

  #69708
  Martin
  Deltagare

  Jag håller med om att original är original.

  Bruksar man däremot en bil, som fallet var med min 99-71, föredrar jag att använda det som bidrar till en hög trafiksäkerhet men ändå faller inom ramen för modellen. Cibie satt på när jag köpte min 99-71, och det finns liten anledning att byta ned sig. Handlar det om en originalrenovering hamnar saken i ett annat läge.

  #69709
  tobbe99
  Deltagare

  Hejsan!
  Jag håller absolut med dig Martin. Det blir ju alltid hårklyveri när man pratar original eller inte. Om SAAB tillhandahöll Cibie till 99:an, och rekommenderar dessa till alla 99:or, oavsett årsmodell, så blir det ju nästan original då också.
  ”Tobbe”

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng