Hemskt ljud från högtalarna/stereon

Forum Modellspecifika forum NG9-3 Hemskt ljud från högtalarna/stereon

Detta ämne innehåller 6 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av 2017-10-04 11:33.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #435316

    Magnus
    Deltagare

    Hejsan!

    Undrar om det är någon kunnig som skulle kunna hjälpa mej att identifiera vad som är fel med min stereo på min Saab 9-3 LINEAR SPORTCOM -06.
    Imorse när jag åkte mot jobbet så hörde jag hur ljudnivån från högtalarna till radion sänktes och det kom knappt någon bas. Sen knäppte det till ordentligt och
    ett hemskt ljud som kan jämföras med ”testbild” på SVT när dom kör test ljud fast på hög volym och tjuter helt oavbrutet genom hela bilfärden. En väldigt ljus diskantisk ton tjuter som gör ont i öronen. När jag sänker volymen helt till 0 så hörs samma ton fast svagt. Men direkt jag vrider på volymen lite så är samma ljudstyrka tillbaka samtidigt som radion är igång. Provade olika radiostationer och CD spelaren men ljudet är detsamma. Stängde av bilen och slog på igen och samma ljud återuppstår direkt radion går igång. Något jag märker stor skillnad på nu, förutom oljudet, är att jag totalt saknar bas.

    Vad har hänt? Jag är inte speciellt erfaren med bilar men kan utföra simplare grejer men när det kommer till elektronik så vet jag inte ens vart jag ska börja.

    Ps. Bilen är fullutrustad. Vet ej om det utgör någon skillnad på ljudanläggningen mot om bilen ej skulle vara fullutrustad.

    #435320

    Janne Hagnell
    Moderator

    Har varit med om liknande saker i äldre apparater och då har det varit kallödningar. Någorlunda enkelt att leta efter, iaf.

    #435323

    Magnus
    Deltagare

    Okej. Kallödningar säger mig inte speciellt mycket förutom att jag vet vad en lödning är. Var ut och filmade oljudet med lunchen… Här får du en Youtube länk så får du höra vad man får stå ut med 😊

    Edit: Oljudet verkar enbart komma från högtalaren i vänster framdörr och ej från någon annan högtalare.

    • Det här svaret redigerades 1 vecka, 1 dag sedan av .
    #435324

    Janne Hagnell
    Moderator

    Nja, det kan nog vara något annat. Ska bolla frågan vidare.

    #435350

    Magnus
    Deltagare

    Idag så provade jag radion igen och den funkar på alla högtalare med bas dessutom. Dock sprakar det då och då i högtalarna. Kan det vara någon kontakt som lossnat och ligger mot plåten eller glappar? Dock förklarar det kanske inte det pipande ljudet som jag hade igår som jag visade i Youtube länken.

    Alternativt att det kanske är det där slutsteget eller vad det heter som sitter under förarsätet som börjar ge upp.

    #435357

    Janne Hagnell
    Moderator

    Sprak låter ju som dålig kontakt någonstans.

    #435562

    Janne Hagnell
    Moderator

    Nu har jag fått svar från en radioexpert:

    Det låter ju som antingen en självsvängning i ett slutsteg, eller en störning som kommer in från något annat i bilstereon eller bilens elsystem.
    Dåliga lödningar är ju synnerligen troliga. Eller kanske oxid och dålig kontakt i något lågnivåkontaktdon.
    Man skulle kunna prova att koppla in någonting parallellt med den tjutande högtalaren (t ex motstånd på 5-10 ohm, kondensator på någon uF eller liknande). Om tjutet ändrar frekvens eller karaktär då, så är det säkert i slutsteget problemet finns, om karaktären är oförändrad men kanske styrkan ändras, så kommer störningen från annat håll.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.