Hög bränsleförbrukning

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Hög bränsleförbrukning

 • Detta ämne har 16 svar, 10 deltagare, och uppdaterades senast 2009-12-31 16:26 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #18853
  balansaxeln
  Deltagare

  Jag har en saab95 årsmodell 74 som drar 1,2-1,3 l/mil någon som vet vad detta beror på?

  #129068
  goose
  Deltagare

  Kan vara mycket, men min erfarenhet pekar mot felinställd tändning och/eller förgasarproblem. Kanske kan ha med ventilspel att göra också, men börja med att ställa tändningen och kanske ge förgasaren en genomgång. Det är vad jag hade börjat med iallafall…

  #129069
  balansaxeln
  Deltagare

  Tändningen har jag ställt så jag kan ju prova att byta förgasare.

  #129070
  goose
  Deltagare

  Om det är en automatchocke-förgasare du har kan det vara lönt att kolla hur chockspjällen beter sig när motorn är varm, det är gamla grejor och det händer att folk kör omkring med chocken ”på” utan att veta om det.

  #129074
  balansaxeln
  Deltagare

  Det är manuell choke så den ska det nog inte va några problem med.Jag kör mest med bilen till och från jobbbet(2,5 mil enkel resa)så det är inga direkta kortresor heller.

  #129083
  goose
  Deltagare

  ok, men som sagt, ta och ge förgasaren en ordentlig genomgång eller bara prova en annan. Till saken hör ju också att v4:an inte är särskilt snål, det blir inte heller bättre med tiden.

  Man hör då och då om folk som påstår sig köra sina v4:or på så lite som 0,6/mil. Min bruksbil (96 -77) drar väl omkring litern, jag har aldrig tänkt så mycket på det utan jag kör till det tar stopp bara, sen laga och kör igen. Jag kanske är dum men jag tror att man får räkna med en förbrukning på runt en liter i en gammal snefyra. Din förbrukning på 1,2-1,3 lät dock lite högt… Så någont galet är det nog.

  Självklart kan man lägga ner en massa tid på att finställa allt och få ner förbrukningen till kanske 0,7-0,8. Jag vet inte för jag har aldrig försökt. Jag är så nöjd med att min bil bara går och går trots min något bristande vård..

  #129093
  William
  Deltagare

  Själv ligger jag ganska konstant på 0,72-0,75 per tank med min blandade körning, så du har ju garanterat något galet, troligen sliten förgasare. Om du har möjlighet att växla till en annan så kan ju detta vara en idé i felsökningssyfte.

  Men i övrigt kan det ju vara mycket som spelar in. Allt från däcktryck, anliggande bromsar, läckande bränsletank…

  #129094
  emul
  Moderator

  ..och jag med min lilla blå ligger strax över 0,7 liter per mil..

  #129095
  Per-Erik
  Deltagare

  tror alla mina ”standard” V4:or har legat mellan 0,7 och 0,8… Röbettan drog 0,67! Dubbelport solex med väl fungerande automatchoke har alltid varit favoritrecept på dessa…

  #129100
  goose
  Deltagare

  Se där ja, då var man dumförklarad då 😉 :blush:
  Jag har som sagt mest bara kört på så länge det har hållit ihop, dessutom är min bruksfyra av den ”välpatinerade” typen, även i motor och låda så jag har väl under de 4 år jag kört bilen inte räknat med en förbrukning under litern.

  #150468
  mattias e
  Deltagare

  Hänger på denna tråd, istället för att starta en ny.

  Kollat över vad min bil dragit sedan den har kommit i trafik igen och kom fram till 1.06 l/mil med 112.2 avverkade mil och 119.06 l tankad bensin. Siffran i sig är inte skrämmande eller kanske helt onormal denna kalla årstid. Men lite dyrt är det allt då jag skämmer bort den med shells V-power då det är i stort sett helt omöjligt att hitta vanlig 98 oktan sedan E85 blev krav på mackarna. Min personliga uppfattning sedan många års körning med olika bilar och noga förd körjournal är att bilarna går bättre och mätbart billigare på högoktanigt bränsle såväl med insprutare som förgasare.

  Men eftersom jag hittade mina rephandböcker jag har haft liggande på hyllan i många år så fanns där en förbrukningskurva för både modell 95 och 96 och enligt den tabellen ska inte en 95:a dra så mycket förrän i en hastighet av ca 115 km/h

  Jag har mestadels haft blandad körning med inriktning på landsväg som numera pendlar mellan spannet på 70-100 km/h och turerna jag tar brukar vara ett par mil åt gången. Så en förbrukning låt säga 0.8-0.9 borde vara mer rimlig. och enligt tabellen snarare mellan 0.7-0.8 och en 96:a ca 1 dl mindre.

  Motorn är nyservad, men inte av mig, men tändning, brytare mm ska vara justerat och stiften är nya. Jag ska kolla över detta igen själv, även mäta kamvinkel på brytaren för att justera in den maximalt. Hade faktiskt förväntat mig en förbrukning under 0.9 l/mil

  #150489
  jonass
  Deltagare

  När du ändå pratar om oktantal, vad kör ni andra på?
  Jag har alltid tankat 95 men i boken står det väl 97?

  Du mattias pratar om bränsleförbrukningen men i övrigt, är det då bättre att tanka 96 eller 98 har de ingen betydelse alls?

  MVH Jonas

  Förresten, i sommras när jag frihjulade till intsaab i holland så blev förbrukningen på 350 mil 0,9 L/milen inte så tokigt med tanke på att vi marschade 110-120 på kontinenten…

  #150492
  mattias e
  Deltagare

  Jämfört med 95 oktan så har jag alltid kört billigare med 98 oktan med en jämnare gång på motorn samt lägre förbrukning. Hur V-Power är vet jag inte, har aldrig tankat det förut, men har gjort det nu pga att 98 oktan är omöjligt att hitta.

  På mina volvos har jag blandtankat med e85 för att få upp oktantalet och för att slippa blaska med blyersättning. På saaben har jag kört med ”den vanliga” mackersättningen men nu vid sista tankningen har jag bytt till tripak´s bensinbooster då jag fått detta rekommenderat. Man kan ju alltid prova.

  Jag anser att min 95:a bör kunna gå runt 0.8 blandad körning utan problem. Men ska som sagt justera in förgasare och tändning själv med mätare för att själv veta att allt är korrekt inställt.
  Kör för övrigt med frihjul, vilket i teorin också ska medverka till lägre förbrukning.

  #150494
  fredrik
  Deltagare

  Jag upplever att alla äldre bilar drar mer bensin än vad de gjorde tidigare när bensinen inte hade så mycket sprit i sig.
  Detta är inte vetenskapligt utan mer en känsla som jag har.

  /Fredrik

  #150496
  mattias e
  Deltagare
  Fredrik wrote:
  Jag upplever att alla äldre bilar drar mer bensin än vad de gjorde tidigare när bensinen inte hade så mycket sprit i sig.
  Detta är vetenskapligt utan mer en känsla som jag har.

  /Fredrik

  Upplever samma sak, sedan 98 oktan försvann har förbrukningen ökat, framförallt sedan den blyade försvann från marknaden.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng