Hur byta vindruta?

Forum Modellspecifika forum OG900 Hur byta vindruta?

 • Detta ämne har 9 svar, 7 deltagare, och uppdaterades senast 2006-12-04 19:59 av .
Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15114

  Jag tänkte byta vindruta på min 900 Turbo, tänkte jag skulle göra det själv eftersom det ska fixas rost i samband med det. Har aldrig bytt vindruta på en bil innan. Nån som har en bra beskrivning? Vilka verktyg bör man ha? bör man byta listen också?

  #100071
  lsoderlund
  Deltagare

  är det inte bättre att ta bort rutan själv, och sedan fixa rosten. När rosten är fixad kan du ju köra dit försiktigt och få den bytta av en glasfirma som kan sina saker..

  Gör du så så eliminerar du ju alla risker i att rutan skulle gå sönder vi ”privat” isättning.

  http://saab99tt.blogspot.se/

  Saab 99, Saab 900 och förhoppningsvis snart en TT

  #100072
  trionic
  Deltagare

  Hej.Lite tips på hur du enklast tar bort vindrutan .Tag bort spränglisten d,v,s mittenlisten i rutlisten(krom/svart).Sätt dig i framsätena d,v,s i halva hö stolen
  & vä stolen ,sätt fötterna i rutan högt upp mot taket enfot på varje sida om innerbackspegeln (det är bra att ha gympaskor på sig)be en kompis stå på utsida och ta emmot rutan .Pressa sakta men hårt och flytta ut fötterna så att hela översida på rutan pressas lös ,så skall du se att rutan kommer ut,men det är inte helt lätt att klara ruta utan att den spricker men övning ger färdighet
  /Mogge

  #100073

  tackar! och monteringen?
  har hört nåt om att man ska använda ett snöre och dra listen på plats med, hur funkar detta?

  #100074
  trionic
  Deltagare

  Hej igen.Montering av vindruta.tag en elkabel 1,5 mm2 drag denna runt i rutlisten avsluta med båda ändar uppåt vid inre backspegeln,smörj listen med krisallolja eller vaselin rikligt.sätt i nederkanten först.Be en kompis hålla i ruta och trycka den från överkant mot nederkant och mot karrossen samtidigt som du drar kabeln sakta så att inre list delen hamnar över karossplåten,det är viktigt att kompisen trycker ordentilgt annars lyckas du inte,det brukar funka men smörj listen ordentligt,när ruta är på plats smörjer du listen utvändigt så att du lätt kan få in spränglisten D,v,s tryck i nederkant på spränglisten i rutlisten tag en radiomejsel och pilla upp överkanten gör så runt hela rutlisten OBS Var försiktig med mejseln (tag maskeringstape på lacken runt så du ej repar lacken vid ev mejsel släpp?
  Mogge

  #100075

  Tackar! Ska nog gå bra nu med en sån fin berskrivning

  #100076
  kaparn
  Deltagare

  Jag brukar smörja med YES diskmedel överflödigt diskmedel spolar man bort med vatten efteråt.

  #100077
  fredrik l
  Deltagare

  Helt sant!

  Yes är toppen till sådant och allt annat när man ska få saker i gummi på plats.

  MVH Fredrik

  #100595
  jrt
  Deltagare

  Vissa gummin ska rullas på plats för diskmedel kan svida 🙂
  ops! Trådkapning

  #100600
  walle
  Deltagare

  det enda jag använder är saabs svarta flat mejsel inget annat. när rutan ska ur så tryckar jag ut gummi listen innifrån i ovan kant å sidor sen är det bara att plocka ur rutan. sen när den ska i sätt i gummi listen i rutan före du sätter i den i bilen.
  sen sätter du i rutan med gummi list i nederkant på bilen sen tar du å pillar in gummi listen på sidorna inne i bilen å sen i ovankant i taket sen ger du rutan ett par rediga örfilar i överkant sen sitter den perfeckt jag har alltid lyckats med denna metod utan att få några spruckna rutor.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.