Ingen tändning ??

Forum Modellspecifika forum 90/99 Ingen tändning ??

 • Detta ämne har 7 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2010-03-14 10:43 av .
Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #21810
  roger forssen
  Deltagare

  Hej
  Jag har en Saab 99-76 GLE (automat) som är stendöd.
  Startade snällt i morse och en timme senare så var den stendöd. Ingen tändning (kontrollamporna släckta) och startar inte alls. Det enda som verkar funka är innerbelysningen och klockan. Har haft lite problem tidigare i vinter då tändningen (kontrollamporna) tänts men jag har fått trilskas lite med startnyckeln och försökt några gånger men bilen har startat till slut. Min teori är att tändningslåset har tackat för sig, fast det kan ju vara nåt annat? Har någon råkat ut för samma. Batteriet är OK.

  Hälsningar
  Roger Forssén i Norrköping
  mail: roger.forssen@telia.com

  #154690
  mr ems
  Deltagare

  Går startmotorn som den skall och drar runt motorn ?? Går inte startmotorn så skall du kolla jord kabelen mellan batteri och jordpunkt samt mellan jordpunkt och motorn ( sitter fast i växellådan) . Ryk och slit . Du kan också kolla med att sätta fast en startkabel mellan batteriets jord och godset på motorn ! Men du har en automat bil då skall du också kolla startspärr kontakten på växellådan ,den kan du brygga med en liten kabel så du vet du att det inte är den som spökar . Ta rätt kablar för den går också till backljuset .
  Lycka till .

  #154691
  Martin
  Deltagare

  Kan du låna något gammal TSI någonstans?
  Då bör du via säkringsboxen kunna manövrera tändning och startmotor.
  Om det funkar kan du ge dig på tändkontakten. Jag har nog någon tändkontakt liggande.

  #154700
  roger forssen
  Deltagare

  Hej
  Ingenting händer. Den är helt stendöd. Ska testa och dra en ny jordkabel. Martin, Vad är TSI?

  Hälsningar
  Roger

  #154706
  Martin
  Deltagare

  TSI=TändServiceInstrument och passar direkt i det mångpoliga uttaget i säkringspanelen.
  Det går säkert bra utan TSI om man bara vet vilka av kontaktstift man skall koppla mellan. Tyvärr har jag inte instrumentet åtkomligt just nu för att mäta upp vilka kontaktstift som används vid tändning resp. start
  TSI Bild 1 TSI bild 2

  #154709
  johan josefsson
  Deltagare

  Min teori är att relät som gör att startmotorn inte går runt när fel växellåge är valt är trasigt. Om du lossar den lilla kabeln på solenoiden och mäter upp spänningen på denna så är det förmodligen inte 12 volt som det borde vara. Tar man loss relät och byglar dom 2 grova kablarna skall bilen starta, oavsett vilken läge växelväljaren står i.

  Kan vara värt att prova.

  #154711
  enor
  Deltagare

  … fast, om inga kontrollampor lyser? Det där relät styr väl bara startmotorn, inte tändkretsen!

  Jag tror mer på ”stora huvudjordpunkten”.

  ändring:Förresten, du har väl kollat så att batteriets kabelskor är ordentligt dragna? Jag har flera gånger varit med om att allt sett helt okej ut, men att det trots detta inte funnits förbindelse nog för att få tändning och start.

  #154721
  roger forssen
  Deltagare

  Hej igen!
  Var ute och grävde i bilen en stund och testade att koppla en startkabel som extra minus pol och inget hände. Inte ens parkeringsljuset lyste. Vred lite hysteriskt på starnyckeln, inget hände. Nyckels stod i tändningsläget en stund, lämnade bilen så en stund och helt plötligt tändes alla lampor och bilen startade. Hmmm undrar om det kan vara så att tändningslåset strular i alla fall. Jag hatar elfel….

  Nu blir det spännande och se om bilen startar i morgon eller om jag får gå till jobbet. Antar att felet kommer tillbaka när man minst önskar det.

  MVH
  Roger

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng