Konstig tomgång

Forum / Modellspecifika forum / 92/93 / Konstig tomgång

Forum / Modellspecifika forum / 92/93 / Konstig tomgång

  • Författare
    Inlägg
    • mars 20, 2017 at 12:32 #428301

      Sommaren är här och med renoverad växellåda är det dags för den gamla 92an från 55 att ge sig ut. Jag har dock fått ett konstigt fel.
      Dels faller inte tomgången ned som den skall utan efter gassläpp tar den sig en tur uppåt innan den (efter ett ganska bra tag faller ned).
      Ännu konstigare är att när jag frikopplar faller tomgången direkt så långt att bilen stannar om jag inte stödgasar. Hur tusan hänger detta ihop?
      Tacksam för alla ideer!

        mars 24, 2017 at 21:32 #428516

        Att tomgången inte uppför sig som den ska tycker jag låter som tjuvluft. Det är vanligt att spjällaxeln på förgasaren blir glapp och då sugs luft in där. Det kan också vara otäta packningar som orsakar tjuvluft. Att motorn sjunker i varvtal när man trampar in kopplingen är ett annat “fel” som beror på att urtrampningslagret inte är ett kullager utan en grafitplatta som trycker mot tryckplattans skiva. Friktionen mellan urtrampningslagret och tryckplattans skiva gör att motorn bromsas när man trycker ner kopplingen och varvtalet sjunker. Om tomgången inte är stabil och tillräckligt hög så kan motorn som du säger faktiskt stanna när man frikopplar. Om allt fungerar som det ska kommer tomgången att sjunka lite grann när man frikopplar men motorn ska förstås inte stanna.

        • Det här svaret redigerades för 7 år sedan av kjellake.
          mars 24, 2017 at 21:43 #428518

          Håller med. Min betedde sej likadant ända till jag fick tag i en lite mindre glapp förgasare.

            mars 25, 2017 at 10:07 #428521

            Tack för snabba svar!
            Hitta läckan kan jag nog göra. Finns det något som kan göras åt friktionen vid kopplingen? Det kom relativt plötsligt (efter en tids avställning dock). Innan föll den inte alls lika mycket. Efter det har jag nu bytt en del i växellådan och då kom nog förgasarproblemet men döende motor vid frikoppling hade jag före detta men inte året innan trots samma tomgång…

              mars 25, 2017 at 18:21 #428556

              Konstruktionen är ju sån så det är väl inte så mycket man kan göra om det inte är så att skivan t.ex. rostat och ytan blivit dålig och ger större friktion än normalt. Bara en teori, jag vet inte hur pass känsligt det är med ytan, jag har inte haft något problem med det här på min 92:a. Att fixa ev. tjuvläckage först kan väl vara idé så att inte det på något sätt påverkar “orken” på tomgång.

            • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.