Konstig tomgång

Forum Modellspecifika forum 92/93 Konstig tomgång

 • Detta ämne har 4 svar, 3 deltagare, och uppdaterades senast 2017-03-25 18:21 av .
Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #428301
  che
  Deltagare

  Sommaren är här och med renoverad växellåda är det dags för den gamla 92an från 55 att ge sig ut. Jag har dock fått ett konstigt fel.
  Dels faller inte tomgången ned som den skall utan efter gassläpp tar den sig en tur uppåt innan den (efter ett ganska bra tag faller ned).
  Ännu konstigare är att när jag frikopplar faller tomgången direkt så långt att bilen stannar om jag inte stödgasar. Hur tusan hänger detta ihop?
  Tacksam för alla ideer!

  #428516
  kjellake
  Deltagare

  Att tomgången inte uppför sig som den ska tycker jag låter som tjuvluft. Det är vanligt att spjällaxeln på förgasaren blir glapp och då sugs luft in där. Det kan också vara otäta packningar som orsakar tjuvluft. Att motorn sjunker i varvtal när man trampar in kopplingen är ett annat ”fel” som beror på att urtrampningslagret inte är ett kullager utan en grafitplatta som trycker mot tryckplattans skiva. Friktionen mellan urtrampningslagret och tryckplattans skiva gör att motorn bromsas när man trycker ner kopplingen och varvtalet sjunker. Om tomgången inte är stabil och tillräckligt hög så kan motorn som du säger faktiskt stanna när man frikopplar. Om allt fungerar som det ska kommer tomgången att sjunka lite grann när man frikopplar men motorn ska förstås inte stanna.

  • Det här svaret redigerades för 2 år, 10 månader sedan av .
  #428518
  johan.r
  Deltagare

  Håller med. Min betedde sej likadant ända till jag fick tag i en lite mindre glapp förgasare.

  #428521
  che
  Deltagare

  Tack för snabba svar!
  Hitta läckan kan jag nog göra. Finns det något som kan göras åt friktionen vid kopplingen? Det kom relativt plötsligt (efter en tids avställning dock). Innan föll den inte alls lika mycket. Efter det har jag nu bytt en del i växellådan och då kom nog förgasarproblemet men döende motor vid frikoppling hade jag före detta men inte året innan trots samma tomgång…

  #428556
  kjellake
  Deltagare

  Konstruktionen är ju sån så det är väl inte så mycket man kan göra om det inte är så att skivan t.ex. rostat och ytan blivit dålig och ger större friktion än normalt. Bara en teori, jag vet inte hur pass känsligt det är med ytan, jag har inte haft något problem med det här på min 92:a. Att fixa ev. tjuvläckage först kan väl vara idé så att inte det på något sätt påverkar ”orken” på tomgång.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng