Kopplingen

Forum Modellspecifika forum 90/99 Kopplingen

 • Detta ämne har 5 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2006-03-19 09:28 av .
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #13957
  Lustgasen
  Moderator

  Tja!Efter ett hundratals försök fattar jag fortförande inte hur man ska få in både slavcylindern+urtrampningslager och kopplingen.. Om man inte tar loss motorblocket från växellådan (Vilket jag inte orkar en gång till.)

  Hur gör man? på något sätt måste det ju gå. Använder man den där stålverktyget som man ska he in i ”solfjädern” så sprättar den bara ut , och ifall man använder den där ”bändaren” (eller vad det heter)så är den ändå ivägen för att man ska få in slavcylindern..

  Ge mig något tips

  ftp://saab99turbo.dynip.com/Genv%E4g%20till%20Bild/DSCN1483.JPG%5B/url:2cg7mokh%5D
  ftp://saab99turbo.dynip.com/Genv%E4g%20till%20Bild/DSCN1482.MOV%5B/url:2cg7mokh%5D
  ftp://saab99turbo.dynip.com/Genv%E4g%20till%20Bild/DSCN1484.JPG%5B/url:2cg7mokh%5D

  mvh Anton

  Saab 99 Van -77

  Sekreterare och redaktör i Svenska Saabklubben

  #93247
  kaparn
  Deltagare

  Jag brukar be min kompis Jonas som har tillgång till en lagerpress att trycka ihop tryckplattan och lägga i ett mellanlägg. Han brukar använda bromsledning i koppar som råkar ha exakt rätt diameter och är lätt att böja. Den pular man in mellan solfjädern och dom små metalltungorna sen är det bara att lyfta i hela kopplingen, skruva fast och börja lufta. När kopplingen är urluftad är det bara att be någon trycka ned kopplingspedalen så är det lätt gjort att ta bort bromsledningsmellanlägget.(25 bokstäver i det ordet)
  Det svåra brukar vara att få dit den där j…la plastkåpan som sitter över som skydd igen. Sist så åkte den i soporna så nu kör jag utan.

  #93248
  stefan
  Deltagare

  man får också komma ihåg att om man har ett gammalt saab verktyg som mellanlägg så stämmer inte det på moderna tryckplattor. original verktyget är och var av rundtråd och verktyget man köper idag är lite högre och av fyrkantigt tvärsnitt. Vill minnas att man måste ha ihop tryckplattan så mycket det går.

  #93249
  anders dahl
  Deltagare

  Det finns minst 3 olika varianter på detta verktyg.

  #93250
  matthias r
  Deltagare

  Hela konsten ligger i att tryckplattan är tillräckligt komprimerad (hoptryckt). Som Stefan skriver, ger det moderna verktyget av fyrkantigt tvärsnittstål en mindre hoptryckning. Det duger gott när man ska demontera, det kan blir att man får hjälpa till att bända upp hela kalaset(slav-cyl,u-lager, tryckplatta och lamell) med en stor skruvmejsel. När man ska montera är det dock väsentligt underlättande om verktyget ligger längre in i tryckplattans inre solfjädercirkel, så att den sistnämnda är lika mycket intryckt som den blev med det gamla rundstålsverktyget. Det kan bara uppnås om man som Kaparn skriver, sätter upp plattan i en press, och lägger i ringen.

  Sedan går det relativt smidigt att stoppa ner kalaset. Men observera att du ska använda den typ av slavcylinder/u-lager som hör ihop med rätt tryckplatta, det finns 3 olika varianter.

  Har du köpt delar från olika leverantörer kan du fått en mix som inte lirar ihop. T ex är det skillnad i diameter på u-lagren, de kan vara 39 eller 40 mm. Ett 39-mm lager fungerar inte ihop med
  slavcyl avsedd för 40 mm och vice versa.

  Lägg gärna ut en bild på delarna om du tror det kan vara så.

  #93251
  Lustgasen
  Moderator

  Okej, får försöka igen då, mekonomen säljer ju 2 st kopplingsverktyg , en på dia 125mm och den andra
  dia 170mm ,den jag har nu kanske är bäst att byta ut. Men angående urtrampningslagret och slavcylindern, så stämmer då måtten vad jag kan tro,eftersom lagret går på slavcylindern..

  Tack för svaren…

  mvh

  Saab 99 Van -77

  Sekreterare och redaktör i Svenska Saabklubben

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng