Kopplings problem

Forum Modellspecifika forum OG900 Kopplings problem

Detta ämne innehåller 4 svar, har 4 deltagare, och uppdaterades senast av 2010-11-02 11:04.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #24960

  matte_edesgard
  Deltagare

  Hej! Jag är nu mer en saab 900S LTT ägare. Har haft bilen i ca 3 veckor endast och inte hunnit lära mig så mycket om den än. Nu har ja börjat märka att kopplingen inte tar bra. De finns inget motstånd i pedalen förräns den är nertryckt mer än halva vägen ibland, Idag var de ännu värre en stund. Men motorn var kall då men när den blev varm så blev kopplingen precis som den ska vara. Nu undrar jag: Vad kan felet vara? Kan de vara så att de bara behöver luftas eller är de vätskan som är dålig mm.?? MVH: Matte

  #179194

  icecream
  Deltagare

  Huvet på spiken. Är ingen jätteexpert på hydrualiken, men jag har ett flertal gånger använt en ”luftman” och blåst igenom fräsch vätska. Lite pill o man måste hålla koll på hur mycket bromsvätska som finns kvar i behållaren. De e alltså samma behållare som till bromsen. Inte många centiliter direkt som går åt. Men blåser du in luft så får du göra om.

  #179195

  jellybear
  Deltagare

  Hejsan och välkommen till forumet!

  Det låter lite lustigt att du märker skillnad på kopplingen beroende på om motorn är varm eller kall, för kopplingen borde vara oberoende av det. En fråga: Om du pumpar ett par gånger upp och ned på pedalen, blir det bättre då?

  I vilket fall som helst ska du börja med att lufta kopplingen – det är enkelt och billigt (gratis) – eftersom luft i systemet mycket väl kan ge de symptom du har. Skulle det lösa ditt problem för att sedan komma tillbaka så måste du ta reda på varför det kommer in luft i systemet.

  Ett annat alternativ är att kopplingsslangen (en liten bit av hydraulledningen mellan huvud- och slavcylindrarna består av en slang medan resten är ett rör) börjar flexa när du trycker ned kopplingen, så att trycket som bildas istället går åt till att pressa ut slangen istället för att trycka in kopplingen. Följ kopplingsröret tills du hittar delen som är en slang (ganska nära slavcylindern, långt ner på vänster sida i motorrummet), håll den mellan tumme och pekfinger, be en kompis trampa ned kopplingspedalen och känn om slangen expanderar/flexar då. Om så är fallet så behöver den bytas.

  Annars är det en dålig packning, antingen i huvudcylindern eller slavcylindern som gör att du inte får upp trycket i systemet. Men vänta med att kolla upp det innan du kollat luftningen och kopplingsslangen.

  Beträffande hydrauloljan (kopplingsvätska och bromsvätska är samma sak i en 900) så ska den normalt bytas varannat år för att hålla fukt borta. Vatten i systemet kan ha likande effekt som luft i systemet, men framförallt så kan det ha sönder packningar när det fryser på. Men tänker du byta hydraulolja måste du göra det i broms- och kopplingssystem samtidigt eftersom dessa delar oljebehållare.

  #179196

  morsole
  Deltagare

  Det lättaste och mest effektiva sättet (tycker jag) är att du tar en ny eller kemiskt ren smörjkanna och fyller med bromsvätska; montera sen en gummislang som passar både på pipen på smörjkannan och på slavcylinderns luftningsnippel.
  Lossa luftningsnippeln och pumpa sen bromsvätska bakvägen upp i bromsvätskebehållaren; när bubblorna slutar komma är det luftat och klart, dra då åt luftningsnippeln med slangen kvar och du har (förhoppningsvis!) en väl fungerande koppling.
  Detta gäller OM du bara har luft i systemet; har du kass slav eller huvudcylinder får du demontera kopplingen för att komma åt slaven; huvudcylindern är LITE lättare att komma till.
  Det finns färdiga trådar om HUR man gör det här på olika forum; du får söka lite!

  Lycka till!

  Mvh Johannes

  Bor i Sjöbo, bra på gamla bromsar bl a!

  #179197

  matte_edesgard
  Deltagare

  Jag vet inte om de bara är ja som inbillat mig att den blir bättre när motorn blir varm. Men tack för all info, ska kolla och pilla med de och hoppas de blir bättre. 🙂 😀
  MVH: Mathias

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng