Kortnostermostat

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Kortnostermostat

Detta ämne innehåller 11 svar, har 5 deltagare, och uppdaterades senast av 2007-04-27 13:22.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15940

  pelle s
  Deltagare

  Hej!

  Kortnostermostater är ju ett problem nu när det börjar bli varmt. Finns det ingen som har funderat på att bygga ett termostathus för standardtermostater som man tillverkar i två halvor och som kan hänga på slangen? Jag har tittat lite på det men har inte resurser eller kontakter för att tillverka.

  Angående termostater är ju de flesta moderna termostater 89 graders men båtmotorer har oftast 75 graders! Alltså skulle det ju vara trevligt att bygga termostahus för t ex Pentas temostater.

  Finns det något intresse föra att titta vidare på detta?

  Pelle

  #105727

  phermansson
  Deltagare

  Jag skulle vara intresserad i alla fall. Skulle helst vilja ha ett termostathus som ser ut exakt som original men som är möjligt att dela på ett enkelt sätt.

  #105729

  stefan
  Deltagare

  Jag fick en länk av Wahler i Tyskland till nån som säljer delbara termostater till Bullmerca men de var så fasligt dyra så det var inte att tänka på ens……
  De är av samma konstruktion förutom att de saknar sidoutloppen.

  #105730

  pelle s
  Deltagare

  Allt till merca är väl fasligt dyrt… Frågan är kanske hur dyrt det får bli om alternativet är ingen termostat?

  #105731

  stefan
  Deltagare

  jo det är sant, priset på den termostaten var dock i klass med att man lika gärna kan anlita nån NC svarvare i Sverige och få det billigare…….

  #105734

  phermansson
  Deltagare

  Det ska ju gå att öppna termostathuset vad jag har hört, ska vara lött i skarven på något vänster… Någon som har provat?

  #105735

  pelle s
  Deltagare

  Problemet är nog att även om det går att öppna så hitta man knappast någon standard termostat där inne… Och hur mår en termostat om man bränner på med gasen på huset?

  #105736

  stefan
  Deltagare

  skarven är nog bara pressad och sen tätad med lod utifrån för tätningens skull. Är man van med lödkolven så blir det ingen jättevärme av det.
  Problemet är väl materialet, är det mässingsplåt eller liknande så kan man nog inte öppna dem så många gånger då materialet blir sprött av för många vik. Det är nog ingen speciell termostat som sitter där utan säkert nån helt vanlig.

  #105737

  Martin
  Deltagare

  Hej Patrik mfl.

  Ja, jag har öppnat en på prov, och letar nu en lämplig termostat att montera in och återförsluta höljet.

  Jag värmde på med gasolen och fick tennskarven att ge sig ganska snabbt.

  En medlem tipsade om detta för några år sedan, men jag har testat själv först nu.

  #105738

  phermansson
  Deltagare

  Det får vara en kraftig lödkolv, är nog bättre med någon brännare. Huset är i mässing (vad jag kan se) som leder värme bra, det krävs därför mycket effekt för att få lodet att släppa. Provade med en 65W lödpistol, det blev knappt varmt.

  Enligt mannen jag pratade med ska det bara vara att öppna burken, plocka ut termostaten och gå till typ Mekonomen och köpa en med samma diameter. Jag har försökt kika genom hålen och det ser ut som det sitter en vanlig termostat där inne.

  En tanke vore annars att kapa den överliggande falsen och kanske värma för att öppna burken. Sedan skulle man kunna borra hål och använda skruv och mutter för att montera ihop den. För att få det tätt skulle man kunna sätta en o-ring, en packning eller en bit mjölkkartong.

  Edit: Martin hann före. Låter bra, skulle vara intressant att testa.

  #105739

  pelle s
  Deltagare

  Vad intressant!

  Man kanske ska försöka bryta isär en gammal då… Jag är ju som sagt lite sugen på att hitta en båtmotortermostat och prova med.

  #105741

  Lollo
  Deltagare

  Penta termostaterna är samma som till b18 och b20, finns två olika temeraturer på jobbet.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng