Montering bromsbackar

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Montering bromsbackar

 • Detta ämne har 12 svar, 8 deltagare, och uppdaterades senast 2004-01-05 14:52 av .
Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #10090
  mats a
  Deltagare

  Håller på att sätta bakbromsarna på rallybilen i skick som nytt. En fröjd att se, men nu ömmar fingrarna. Antingen får jag dit returfjädrarna genom att dra backarna på plats. Då får jag inte dit den lilla fjäderbelastade brickan med bajonettfattning efteråt. Eller så monterar jag bajonettbrickan först och då finns det inte plats att dra returfjädrarna på plats.

  Har du något tips innan jag slänger ut hela klabbet genom köksfönstret!? (Vilket vore synd med -18° ute). Jag har inga specialverktyg – ännu…

  #72216

  Jag brukar börja med att montera de två returfjädrarna på backarna.
  Sedan ”kränger” jag backarna på plats i bromsskölden.
  Slutligen monteras den små brickorna, genom att hålla dem med en plattång och samtidigt trycka och vrida den mot fjädern och över den lilla pinnen som man håller på plats med en tumme på baksidan av skölden.

  Det brukar inte vara några större problem. Se dock till att returfjädrarna placeras rätt i förhållande till ”handbromssaxarna” och att backarna vänds rätt!

  #72217
  berth
  Deltagare

  Alla sätt är bra. Jag brukar börja med att sätta backarna på plats med hjälp av pinnarna och brickorna, varefter jag drar dit fjädrarna.
  MEN! Jag brukar ju använda samma fjädrar som satt där å då vet jag ju att dom är rätt …..

  #72218
  Martin
  Deltagare

  Håller med S-A.
  Jag har dock ett simpelt verktyg fråb Biltema för att fixera fjädrarna/sprintarna/brickorna som håller backarna mot skölden.

  Det är en tingest med skruvmejselhandtag och en sorts skål längst fram med räfflor inuti som fixerar brickan bättre än en plattång. Snabbt och lätt med minimal risk för att man slinter.

  #72219
  fuling
  Deltagare

  1. Montera backarna med fjädrana
  2. Dra ut den ena backen och lägg den på kanten till justeringsfästet, då behöver man inte trycka in fastsättningsfjädern lika mycket.
  3. Trä in fästpinnen
  4. Ta brinkan och fjäder och tryck/vrid dit den
  5. Sätt bromsbacken där den skall sitta.
  6. Gör lika med andra backen.

  #72220
  mats a
  Deltagare

  Tack alla! Hållfjädrarna är på plats, till priset av att sambon gav sig ut i kylan med hunden och kommentaren ”Du skrämmer ju hunn med ditt rämjande!” Då hade jag fått den fjäderbelastade brickan med full kraft i ansiktet för tredje gången. Min fråga grundar sig på frustrationen över VHB:s formulering: ”Montera sedan…” när det visar sig att en montering kräver tre armar, sexton fingrar varav sju pekfingrar och ingen tumme (som dock oftast återfinns mitt i handflatan).

  Det där specialverktyget som Martin nämner har jag sneglat på. Nu ska vi ha ett sån’t. Annars skulle jag vilja se Sten-Arvids lilla vridning med plattången, jag undrar hur den skiljer sig från mina. :rolleyes:

  #72221
  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Citat:


  Ursprungligen postat av Mats A:
  [qb] Annars skulle jag vilja se Sten-Arvids lilla vridning med plattången, jag undrar hur den skiljer sig från mina. :rolleyes: [/qb]


  Ja det krävs inte mer. Får du tokpressa dit brickan med fjäder så sitter backarna snett.

  /B

  #72222
  mikael jardstam
  Deltagare

  Jag brukar dra dit returfjädrarna med en polygrip och sätta dit låsbrickan genom att hålla emot låspinnen bakifrån med ena handen och vrida fast låsbrickan med den andra handens tumme. Tryckfjädern är ju faktiskt inte sååå hård.

  #72223
  mats a
  Deltagare

  Jag skulle vilja påstå att den lilla tryckfjädern är just så hård att jag var tvungen att tokpressa, iaf med nya fjädrar. Och backarna ligger i läge, både i cylinderns kolvändar och i justeringsklackarnas spår. Jag skyller på nya grejer.

  Förresten, ”kolvändar”, är det resultatet när man vänder kol?

  #72224
  mikael jardstam
  Deltagare

  Jo nog är en ny tryckfjäder skapligt hårt, men inte omänskligt hård. Dessutom har får man ju ett lysande tilfälle att öva lite på sin smärttröskel.

  #72225
  perhaninge
  Deltagare

  Jag har varit med om att ”pinnen” har varit några mm kortare än den som satt tidigare + att det har varit ca ett varv mer på fjädern så att massan blev mer än den gamla fjädern så att den inte kunde låsas på pinnen med brickan.
  Grejerna var dock inköpta på mer tvivelaktiga ställen och det kommer inte att ske igen.
  När jag köpte ordentliga grejer så var det inga problem att montera.

  Per/Haninge

  #72226
  fuling
  Deltagare

  Per/Haninge:
  tvivelaktiga ställen=Feltema?????
  Det ligger för nära dig va

  #72227
  perhaninge
  Deltagare

  Fuling:
  Inte tillräkligt långt ifrån menar du väl ?

  Per/Haninge

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.