Övergång till nytt forum/integrerat medlemsregister

Forum Klubbinformation Styrelsen informerar / Hemsidan Övergång till nytt forum/integrerat medlemsregister

 • Detta ämne har 14 svar, 8 deltagare, och uppdaterades senast 2015-01-25 17:52 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #26708
  Jonathan
  Deltagare

  Kära medlemmar och forumanvändare.

  Ni har varit med om väldigt mycket här i forumet det senaste året. Först slogs vårt tidigare forum ihop med detta forum. Sedan tog vi in forumet från 900klubben.se. Därefter dök det upp slumpvisa spökbilder. Sedan kraschade vår gamla server, så vi fick flytta allt till vårt webbhotell. Till sist rasade en databastabell, vilket fick oss att byta till en ny server.

  Det har varit en prövning att använda Saabklubbens forum detta år. Men snart är detta över.

  Vi behöver göra en sista sak med vårt forum. Därefter kommer forumet att vara helt integrerat i vår hemsida och vårt medlemsregister. Det innebär att man som användare och/eller medlem i Saabklubben bara behöver logga in på ett ställe för att få åtkomst till forum, hemsida och medlemssektioner (färgrecept, Saabvisionen, Bakrutan osv.) hos oss. Så småningom kommer denna enda inloggning även att gälla för vår webbshop.

  Vårt medlemsregister mår inte bra, för att uttrycka det milt.

  Medlemsregistret är en egenutvecklad lösning, som togs fram för många år sedan. Det fyllde sin funktion väldigt bra en gång i tiden, men det har allt eftersom blivit allt värre. Idag kan vår medlemsansvarige inte använda registret ordentligt. Det är ett stort problem dels pga att vi just nu får in alla medlemsavgifter (som måste registreras där) och dels pga att vi snart måste exportera adresslistorna till nästa nummer av Bakrutan (vilket inte är möjligt idag).

  Med anledning av detta så måste vi påskynda övergången till det nya forumet.

  Det nya forumet har tidigare testats och anpassats i viss utsträckning av mig och våra moderatorer. Målsättningen med det nya forumet var att det skulle vara så likt nuvarande forum som möjligt. Att ni i princip inte skulle märka något. Men vi hann aldrig riktigt fram dit (främst pga den tidigare serverkraschen). Det finns en hel del kvar att fixa, men vi måste gå över dit redan nu (pga medlemsregistret).

  Det nya forumet är fullt användbart, tro inget annat. Det ser dock inte ut och fungerar inte riktigt som nuvarande forum. Så det kommer bli en viss omställning här. Ni kommer kunna bli förvirrade, förbannade och förskräckta. Men misströsta inte. Det kommer bli mycket bättre i slutändan.

  Det nya forumet baseras på samma plattform som vi använder för vår hemsida, WordPress. Själva forumlösningen heter bbPress. Om ni är nyfikna på hur det kan se ut så finns det några exempel här: https://bbpress.org/about/examples/. Till detta ska vi även köra en gemenskapsfunktion (eller community, som det heter på engelska). Tanken är att vårt forum ska bli mer som t ex garaget.org, så att man både kan diskutera olika ämnen och ha en personlig sida med sina bilar osv.

  Vi ska så småningom även underlätta inloggning via Facebook, så att vi kan föra samman diskussionerna i vår Facebook-grupp med vårt forum. Detta kommer vara helt frivilligt då givetvis. Ingen kommer tvinga er att använda Facebook, men de som använder Facebook kommer enklare kunna använda vårt forum också. Tanken är att diskussionerna främst ska ske här i forumet.

  Målsättningen är att Saabklubbens hemsida ska bli ett nav, ett centrum med en inloggning för alla användare/medlemmar, där alla kan bidra, påverka och utveckla Saabklubben framåt. Samt givetvis få bra hjälp och t ex kunna beställa reservdelar till sina Saabar. Allt på en plats. Enkelt, tydligt och bra.

  Vi är dock inte där än. Men vi måste gå över redan nu, för att få ett fungerande medlemsregister och för att Bakrutan ska kunna gå ut ordentligt.

  Övergången till det nya forumet kommer kräva att jag (återigen) stänger vårt forum några timmar. Jag kommer göra detta fredag em/kväll/natt (23/1). I samband med detta kommer vårt medlemsregister även att slås ihop med våra forumanvändare. När jag startar upp det nya forumet så kan vissa funktioner vara avstängda. Jag vill försäkra mig om att allt blir rätt, så arbetet kommer ske kontrollerat (med ordentliga backuper) snarare än snabbt. Hoppas ni har förståelse för detta.

  Om allt går enligt min plan så kommer det nya forumet vara här på lördag. Det kommer då inte vara helt klart som sagt. Men det är en början.

  Håll i er nu så kör vi!

  #201166
  Janne Hagnell
  Moderator

  :AP

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #201167
  Janne Hagnell
  Moderator

  Inte nog med att du lägger mängder med timmar på våra it-funktioner, du tar dig tid att, på ett föredömligt tydligt sätt, informera om vad du gör också! Heja!! :CH

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #199778

  Håller med föregående talare!

  #201173
  Jonathan
  Deltagare

  Tack hörni, men ropa inte hej förrän vi är över bron.

  Det är ytterligare några saker som ni bör vara medvetna om, som vi lärde oss från tidigare arbete med det nya forumet.

  – Användare, kategorier, trådar och inlägg kommer att importeras.
  – PM (personliga meddelanden), signaturer och extrafält följer INTE med. Har du ett viktigt PM i detta forum? Spara undan det nu!
  – Bilagor/bilder till inlägg importeras inte direkt, men det ska gå att åtgärda manuellt (jag kommer prioritera detta).
  – Avatarer/profilbilder importeras inte heller. Dessa får ni ladda ner/upp på nytt.

  Notera att tidigare importer av forumet tog 6-8h. Jag lär därför starta importen fredag förmiddag (och då stänga nuvarande forum), för att kunna avsluta allt framåt kvällen/natten.

  #201174
  kg70
  Deltagare

  Jag håller med Janne och Christian om berömmet. Dessutom vill jag tillägga att tack vare ditt arbete har allt strul knappt märkts, databastabellen möjligen undantagen.

  Bra jobbat!

  K-G

  Saab 99 1969, 1970
  Saab 90 1985
  Saab 9000 Aero 1996
  Opel Manta A 1972

  #201180
  Lustgasen
  Moderator

  Detta tycker jag är det enskilt bästa som hänt Saabklubben de senaste åren. WordPress och bbPress är riktigt bra och moderna verktyg för en snygg och funktionell sida 2015.
  Detta kommer göra Svenska Saabklubbens hemsida till ledande inom svenska motorklubbar. Jag blir rent utav stolt!

  När allt detta är klart så är det ”bara” för någon att börja snickra på en SSK-app, med en inloggning, möjlighet till att läsa bakrutan på mobilen (som man kan göra i tidningen Klassiker) och registrera medlemskap direkt, mm. 😈

  Jag saluterar ditt arbete Jonathan och vet redan vem jag skall nominera till hedersmedlem! Formidabelt!

  Saab 99 Van -77

  Sekreterare och redaktör i Svenska Saabklubben

  #201182
  Janne Hagnell
  Moderator

  @Lustgasen wrote:

  Jag saluterar ditt arbete Jonathan och vet redan vem jag skall nominera till hedersmedlem! Formidabelt!

  Vad jag tänkte också, men inte skrev.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #201184
  Jonathan
  Deltagare

  Ta nu inte i så ni spricker här gubbar. 🙄

  Jag har funderat på en SSK-app tidigare. Men är inte helt övertygad. Med nuvarande HTML-standard (HTML5) kan man göra nästan allt som en app kan göra, fast med en vanlig webbsida. Samt att man som användare inte måste ha en särskild mobiltelefon (och vi som förening inte måste utveckla x antal appar). Men vi får se. Har en del tankar här, särskilt med tanke på våra lokalsektioner.

  Nä, åter till förberedelserna här nu. :TY

  #201191
  Janne Hagnell
  Moderator

  @Sulo wrote:

  Ta nu inte i så ni spricker här gubbar. 🙄

  Okej, ska jag tolka det som att du inte vill att jag anmäler dig som intresserad om Carl XVI Gustavs jobb blir ledigt..?

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #199575
  niclas
  Deltagare

  @Lustgasen wrote:

  Detta kommer göra Svenska Saabklubbens hemsida till ledande inom svenska motorklubbar. Jag blir rent utav stolt!

  Kan bara hålla med i lovorden, både om Vad som görs och Hur vi medlemmar blir informerade. Super!

  Tack /Niclas

  #201225
  Jonathan
  Deltagare

  Det blir inget forumbyte här idag.

  Efter att ha spenderat de senaste kvällarna med att förbereda, testa och planera övergången till det nya forumet/medlemsregistret så insåg jag sent igår natt att det här inte kommer bli bra. Det finns för många frågetecken kvar, för mycket saker som måste lösas först. Att stressa fram detta är inte rätt.

  Jag har istället ordnat så att vårt medlemsregister fungerar på vårt tidigare webbhotell. Åtminstone så som det var efter serverkraschen, så att Anna kan arbeta med det och vi kan få ut adresserna till Bakrutan. Medlemsregistret har på köpet rensats upp rätt ordentligt (om än att det finns mycket kvar att göra där).

  Det här är en bra sak. Det här ger mig möjlighet att fixa det som kvarstår med våra hemsidor/forum efter senaste serverbytet. Samt att jag kan planera och testa det nya forumet/medlemsregistret mer ingående. Vi kommer att byta forum här snart, men det kommer att ske först när jag är säker på att allt går som det ska.

  Så, jag knackar vidare här och återkommer när jag har en vattentät plan. :TY

  #201236
  Lilln
  Deltagare

  Låter bra det där. Aldrig bra att stressa fram något. Du gör ett bra jobb för klubben. Kämpa på!

  #201284
  Magnus Dufva
  Deltagare

  Jag är imponerad av ditt jobb och mycket glad att du är rätt man på rätt plats!
  För en annan som blir tokig efter tio minuter när datorskrället strular så är det ofattabart att du orkar fixa så mycket!

  Men det är jättekul att läsa dina förklaringar och ideér!

  #201287
  Jonathan
  Deltagare

  Tack för många vänliga ord här.

  Jag vill att ni ska veta vad som händer och var vi är på väg. Öppenhet och transparens är min melodi sedan många år tillbaka.

  Även om övergången inte blev av nu så ska den ske så snart som möjligt.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng