Problem med insprutning på 99 74 (EMS/LE)

Forum Modellspecifika forum 90/99 Problem med insprutning på 99 74 (EMS/LE)

Detta ämne innehåller 18 svar, har 9 deltagare, och uppdaterades senast av 2006-07-18 21:40.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 19 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14512

  exceller8
  Moderator

  Har problem på tomgången på min bil, den går knackigt och på 3 cylindrar och dör ofta vid rödljus och låga farter. Däremot funkar den bra på motorväg och högre farter. Har haft den på verkstad nu och de har bytt brytarspetsar och rotor, har nyligen även bytt tändstift, kablar, fördelarlock. Killen på verksta’n har även kollat tändning som funkar perfekt, han säger att 2 cylindrar går felfritt och 2 går dåligt eller inte alls, han tror att felet ligger någonstans i insprutningssystemet/spridare och att han har ingen utrustning för att kolla detta.

  Får nog lämna in den till någon expert på Bosch insprutning….om ingen har har några smarta tips!?!

  Har samma insprutningssystem som 99 EMS på min LE (1974).

  #96536

  walle
  Deltagare

  har du satt på mina spridare du köpte av mig?det var ju 2 st kanske är det 2 som ger mer än de andra 2 tror felet ligger på spridar sidan mvh niklas

  #96537

  exceller8
  Moderator

  Hej! Det kan nog vara spridarna som är felet, men du måste ha blandat ihop mig med någon annan Jag har nämligen inte köpt några spridare av dig! Har inte bytt någon av dem heller, tror det mesta/allt är original på bilen (köpte den i höstas).

  #96538

  walle
  Deltagare

  ok men det kan ha kommit in skit i röret där soppan går till spridarna (inte omöjligt) å när du ger full gas så flödar det på extra men när det inte är lika mycket tryck å det är skit i röret så slaggar det igen pröva om du kan å ta bort röret å blås rent det med tryck luft mvh niklas

  #96542

  stefan
  Deltagare

  Har han mätt kompressionen? Låter precis som en blåst toppackning mellan två cylindrar, då brukar de kunna gå relativt jämnt när man kommer upp i varv men de haltar på lågvarv.
  Alternativt brytarpaketet i fördelaren om det sitter sånt på dessa? Under den vanliga brytarplattan så brukar det vara två brytare som sköter spridarpulserna och de går i par så felet kanske sitter där också. Brukar synas om det är nån sladdhärva till fördelaren. Man kan mäta och kolla att de stänger och öppnar som de ska, de är lite svårfångade idag och säkerligen svindyra på Bosch. De säljer bara komplett platta om jag inte missminner mig.

  #96543

  97sonett
  Deltagare

  Har du kollat bränsletrycket?.Det går att justera.

  #96544

  exceller8
  Moderator

  Tack för tipsen, skrev ut denna sida och visade gubben på verksta’n….han hade kollat kompressionen och något med topplockspackningen trodde han inte på och bränsletrycket borde ge utslag på alla cylindrarna tyckte han.

  Hursomhelst köpte jag en mirakelmedicin på Mekomen som skulle göra rent spridarna och smörja diverse grejer (kommer tyvärr inte ihåg namnet på flaskan, kostade runt 150-200 kr) som man hällde i bensinen. Efter att ha kört ca en halvtimme med bilen så verkar den gå bättre än förut i alla fall, jämnare tomgång och dör inte vid rödljus…det kan ju hända att det var skit i spridarna som den lyckades göra rent, eller håller på att göra rent när jag kör upp tanken… Nu ska jag i alla fall iväg några dagar så får se hur bilen går i nästa vecka om den funkar bättre på lite längre sikt!

  #96545

  anonymous
  Deltagare

  Har under ett års tid haft liknande problem med min 99 turbo -78 jag bytte en hel del saker, bränslefilter, fördelare, tändkablar, TÄNDSTIFT mm. Men resultatet var det samma dvs ryckig gång, startsvårigheter när den var varm, dålig tomgång osv.
  Vintern kom och bilen hamnade i garaget, under den tiden funderade jag vad felet kunde vara fick div. tips mm.
  Så kom våren och jag skulle ta min första provtur då gick den om möjligt ännu sämre, den gick på tre cylindrar.
  Plockade ur stiften och såg att ett var blött. Då det inte gick att få fart på stiftet igen fick jag åter igen köpa nya.

  Nu kommer vi till poängen, vid första stiftbytet tittade jag i tändstiftsboken på macken vilka stift som skulle passa till 99 turbo. Sagt och gjort så inhandlade jag dessa stift som var av märket BOSCH monterade dessa i bilen, men det blev ju ingen skillnad.
  När jag andra gången skulle köpa stift tittade jag i servicemanualen vad SAAB rekomenderade för stift- det var NGK som gällde.
  Inhandlade dessa och till min stora förvåning så var alla problem ur världen.

  Mvh
  Fredric

  #96546

  fredrik l
  Deltagare

  Så sant så sant!

  Bytte till nya Feltema stift på min när jag köpte den….Gick som skit….bytte till orginalstiften som satt i bilen när jag köpte den (NGK) och den går kalas fortfarande så jag´ska aldrig byta till något annat när det väl blir dags för det.

  #96547

  97sonett
  Deltagare

  det vet väll alla att saab bara går på ngk

  #96548

  walle
  Deltagare

  kan intyga att det där med tändstiften stämmer jag var ute nu å premiär körde min 99 gle automat å den gick perfeckt 2 mil sen började den gå på 3 burkar vid korsningar mm å ibland dog den. efter att stannat vid affären i 10 min å skulle köra därifrån så startade den inte på bra länge.efter ett bra tag gick den igång igen. fort hem å felsöka,,,bytte tändspole kablar mm allt är ju nytt i tänd systemet så det snurrade bara runt i huvudet om vad som var fel??? sen kom jag tänka på att det var ju inte ngk stift i den utan denso stift –bara rullat 2 mil.jag hade ett paket med ngk bp6es å satte i dem i stället å hör å häpna den gick klockrent ingen miss i tänd systemet utan lugn fin tom gång å inget bluddrande på 3 burkar när driven gick i så sätt i orginal stift så är nog problemet löst mvh niklas. ska ju ta bilen till mitt bröllop i morgon å då vill man ju inte sitta å mala på starten i 5 min innan man kommer därifrån..simma lugnt,,

  #96549

  ake svantesson
  Deltagare

  köp Lodge istället…
  *ler*

  #96550

  walle
  Deltagare

  köp Lodge istället…
  *ler*

  vad var så skoj med det?? ser inte det roliga??

  #96551

  matthias r
  Deltagare

  Gift dig idag?? Tänk då inte på gamla tändstift… Ett stort GRATTIS!!

  #96552

  walle
  Deltagare

  gle,n klarade resan till kyrkan galant å tillbaka mvh niklas

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 19 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.