Rengöra kolvar

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Rengöra kolvar

 • Detta ämne har 11 svar, 9 deltagare, och uppdaterades senast 2007-04-06 07:38 av .
Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15819
  pelle s
  Deltagare

  Nu är våren här och det är dags att tvätta bilen ordentligt! Turen har kommit till kolvarna. Så, hur blir man av med sot, fastbränd olja och annat från kolvtoppen och kolvringsspåren utan att repa kolvarna eller förstöra spåren?

  Tips på undermedel och metoder är välkomna!

  Jag vet att vissa inte tycker att man skall göra kolvarna allt för rena men den mittre ringen sitter fast på alla tre kolvarna. Kolvarna sitter i en 850 cc TT.

  Pelle

  #104899
  Lollo
  Deltagare

  Bryt av en gammalkolvring och skrapa spåren med.

  #104901

  Jag håller på med samma operation i skrivande stund och andvänder mig av gammal kolvring och min schweiziska armékniv, tar de lite lungt med kniven men man får allt trycka till lite för att komma igenom allt skit!

  Hm vad dumt att ringarna är så vassa i kanterna, gör ont att plocka av dem..

  #104906

  Fick ett juste resultat efter putsning med svinto och lite diskmedel.

  #104919
  Lsoderlund
  Deltagare

  Eller så hyr du en ultraljudstävtt och låter alla delar rengöras i den. Visst det kanske är dyrare, men du slipper skada de delar som skall rengöras… Kan säga att det blir ett riktigt bra resultat.

  Saab 99 GL ´83 "Tant Brun"
  Saab 900 Turbo cabriolet ´87 "TureTurbo"
  Saab 96 TT ´65 "Pruttingvar"
  Saab 9-3 Vector SC ´09

  Skämsbil:
  Audi A6 Avant

  Kassör Svenska Saabklubben samt medlem i Bakrutans redaktion

  #104933
  stefan
  Deltagare

  annars glasblästrar man om man har tillgång till det.

  #104934
  sabbe
  Deltagare

  Jag förstår att ni tänker byta till nya kolvringar! Man rör aldrig gamla kolvringar eller kolvringsspår om inte ringarna har koksat fast. Det gamla sotet har ju lagt sig bakom ringarna för att kompensera ringslitaget. man skall inte plocka av och på kolvringarna i onödan. Vanliga kolvringar tappar lätt spännsten och kan brista men de som sitter på TT-kolvarna är ju mycket sega så de brister inte utan de får en kvarstående deformation. Har någon provat att försöka bryta av en orginal TT-kolvring?

  Sabbe

  #104940
  Dicst
  Deltagare

  Intressant Sabbe. Jag känner också till det där tricket, men jag har bara kunnat tillämpa det på en ”standard” TT-motor hitills. De motorer jag plockat isär för att bygga på har tyvärr ofta stått still förvarade felaktigt och i vissa fall haft fukt i sig som har ställt till det lite med fett och oljor. Kolvringarna har suttit fast som gjutna i cement och inte kunnat röra sig ens med mildare former av våld.

  Du jobbar ju tydligen med motorer på riktigt. Hur går man till väga med sådana kolvar? Vad har du för tips kring att ta loss den typen av ringar?
  Jag vill ju gärna inbilla mig att kolvringen måste kunna röra sig ganska fritt (läs: ej glappt) för att kunna arbeta ordentligt med tätningen under expansionsfasen. Hur mycket skit ska man våga lämna kvar om man får loss ringarna? Tryckvågen måste ju komma in bakom ringen för att den ska jobba korrekt?

  #104941
  john gt
  Deltagare

  Håller helt med Saabe det blir ett helvetiskt kolvskrammel om man rotar för mycket i gammla kolvar. :worshippy:

  #104943

  Tja.. de lär vi höra när min ”nya” motor åker ihop igen med glänsande kolvar 😉

  #104946
  sabbe
  Deltagare

  Det finns alltid en tolerans på kolvringarnas spel i höjdled i kolvringsspåren. Den är störst på övre kompressionsringen som går varmast. På en fyrtaktare är det oftast 0.12-0.16 mm andra kompringen 0.07-0.11 mm och oljeringen 0.03-0.07 mm. Gamla slitna kolvar har ofta för glappa kolvringsspår, då hjälper det inte att byta till nya ringar. Med kolvringsfladder får man både dålig komp och oljud.
  Självklart måste de gamla ringarna röra sig lätt i spåren utan att kärva men bottensotet tas bara bort om man byter till nya ringar.

  Sabbe

  #104966
  fredrik
  Deltagare

  Värm kolvarna med gassvets Etc & vips så lossnar kolvringarna buslätt.

  Sabbe har rätt! Ge fan i att gör rent spåren! Det brukar inte bara ge kolvskrammel utan även medföra att bommarna mellan kolvringarna går av efter en tid med motorras som följd!

  Ja jag har provat detta flera gånger & det blev till att borra!

  /Fredrik

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng