Säkring Tändning Lucas – Löst, kabelproblem!

Forum Modellspecifika forum OG900 Säkring Tändning Lucas – Löst, kabelproblem!

Detta ämne innehåller 12 svar, har 6 deltagare, och uppdaterades senast av 2011-03-09 19:46.

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #25193

  turbocab
  Deltagare

  Jaha, efter en jättetråkig kväll som bla innefattar att jag vart alldeles för mkt i Alingsås och hyrt en biltransportkärra och skrämt liv i en kollega med BE kort så är nu min 900 T16 1992 hemma igen. Problemet är tändsystemet – säkringen går hela tiden. Bilen tvärdog i en rondell i Alingsås och käkar säkringar för tändsystemet, Nummer 3 är det väl, 15 Amp. Jag fattar att det är nåt som drar ström, och jag antar spolen kanske har kortslutning eller nåt. Är detta ett vanligt fel? Jag ringde runt till lite folk men det var ingen som haft detta. Har inte kommit till att mäta än, kom precis hem kl sent och har bara parkat bilhelvetet i Garaget. Om någon har tips eller erfarenhet så mottages den tacksamt.

  #182617

  M.Broberg
  Deltagare

  spolen låter la inte otroligt? det eller boxen som spökar (rena gissningar)

  #182620

  saabaero
  Deltagare

  Skulle möjligen kunna vara tändmodulen men de brukar väl tvärdö istället.
  Kan ju även vara en skavd kabel som ligger mot jord.

  #182621

  turbocab
  Deltagare

  Ja, får ställa mig och mäta upp ikväll. Skumma är att i Lördags så gick säkringen. Puttade bilen 200 meter hem och bytte säkringen. Startade, allt perfekt. Körde väl sen 30 mil utan några som helst problem, när den plötsligt bestämde sig för att permanent dö i Alingsås…. I stridens hetta så har jag naturligtvis pillat i en 25Amp säkring istället, på E20 till höger bredvid 2-filiga vägen med massa trafik…. Den går inte sönder i alla fall, men bilen startar såklart inte, så nu har jag väl bränt nåt annat istället på vägen, troligen boxen. Jaja, kul hela tiden är det. Inte.

  #182623

  saabaero
  Deltagare

  Boxen är väl isåfall ”bara” tändmodulen om det nu är nått mer du bränt.
  Du har väl några bilar att låna delar ifrån så du kan prova dig fram lite 😉

  #182658

  bovy
  Deltagare

  Tjenare Martin.
  Hur har det gått?
  Det enda som ligger under säkring 3 är tändmodulen och tändspolen på din bil. Felet kan ligga i någon av dessa komponenter eller så har du ett kabelfel.

  Mvh Martin

  Stolt ägare till 1360 kilo kärlek.

  #182663

  turbocab
  Deltagare

  Tack Martin! Jag kom fram till samma sak igår kväll – men detta har inte hjälpt. Jag har provat med ny tändmodul, ny spole och även fördelare. Mätt upp allting och enligt böckerna så är det rätt. Men bilfan startar inte för det. Skönt att kunna utesluta boxen och den biten i alla fall. Ska gå på det idag igen hoppas, tog en timeout. Familjen är sjuk dessutom och allmänt eländiga, så det är ju inte så att man får lugn och ro i Garaget och felsöka heller. Stress är misslyckandets moder.

  Jag börjar luta åt nån form av överslag i tändsystemet. Detta hände första gången ju i Lördags när jag varvade på lite, fick hjulspinn och släppte av snabbt som fan. Då gick säkringen – bara byta, klart. I Söndags då så var det samma sak, efter 30 mil kanonfin körning så drog jag lite snabbt på 2an igen i rondellen i Alingsås, växlade snabbt och där dog bilen… Men skillnaden att det fortsatte gå säkringar…. Så nånting drar ju ström som fan. Nu går inte säkringen längre, men bilen startar inte. Svårt när man är själv också, jag behöver hålla upp stiften mot jord och kolla gnistan men det får bli nån tejplösning idag tror jag. 😥

  Bud mottages tacksamt…. 🙄 (skojar bara. Än så länge.)

  #182666

  turbocab
  Deltagare

  Så, då startade skrotet igen. Jag mätte och grejade igår, coh allt stämde. Idag mätte och jag grejade samma grejor igen och det stämde inte längre. Visar sig att det var avbrott mellan +15 på spolen och +4 på tändförstärkaren. Drog en ny temporär kabel direkt från +15 till säkring 3 i boxen, monterade allt igen och vips så gick han igång. Hoppas nu det var detta och inte något annat. Kabeln kan ju ha bränt när jag körde på med 25 amp säkring, och ursprungsproblemet kommer igen. Å andra sidan så rimmar ju en trasig kabel väldigt bra med problemet jag hade. Isåfall är det andra gången på kort tid jag har en kabel som är av i en og900 där man inte förväntar sig det. Jag börjar nu mer och mer luta åt att kabel och el är dessa bilars akilleshäl, åtminstone på vinterkörda bilar där salt och fukt gjort sitt.

  För nu är fallet löst i alla fall. Nu skall jag bygga mod igen och byta toppen, kamkjedjan, avgas-systemet och fjädrar plus dämpare. 🙄

  #182667

  saabaero
  Deltagare

  @turbocab wrote:

  Å andra sidan så rimmar ju en trasig kabel väldigt bra med problemet jag hade. Isåfall är det andra gången på kort tid jag har en kabel som är av i en og900 där man inte förväntar sig det. Jag börjar nu mer och mer luta åt att kabel och el är dessa bilars akilleshäl, åtminstone på vinterkörda bilar där salt och fukt gjort sitt.

  För nu är fallet löst i alla fall. Nu skall jag bygga mod igen och byta toppen, kamkjedjan, avgas-systemet och fjädrar plus dämpare. 🙄

  Trevligt att du hittade felet.
  Ett å annat elfel har man ju varit med om men min erfarehet är också att det ytterst sällan är elkomponenter som går sönder utan det är oftast i kablage eller kontaktstycken man har problem.

  #182668

  M.Broberg
  Deltagare

  @turbocab wrote:

  Å andra sidan så rimmar ju en trasig kabel väldigt bra med problemet jag hade. Isåfall är det andra gången på kort tid jag har en kabel som är av i en og900 där man inte förväntar sig det. Jag börjar nu mer och mer luta åt att kabel och el är dessa bilars akilleshäl

  Det är alla bilars akilleshäl, mordena bilar har mer problem med kontaktstycken men gammla skavande kablar är alltid drygt

  #182674

  sebbo
  Deltagare

  Ett Engelskt lr amerikanskt forskarlag har gjort upptäckten att mjuka elkablar nöts och spricker med tiden. Inte för att plasten lr gummit åldras utan att elektronerna som går igenom ledningen tröttar ut isoleringsmaterialet 😛
  Har ju gått några kvadriljoner elektroner genom dem under åren 😉 (kvadriljon = 10^24)

  #182675

  turbocab
  Deltagare

  Kanon, då vet vi vad som är att vänta. 😛

  Min bil funkade i alla fall ikväll klockrent, skönt. Som vanligt när man meckar lite så är tomgången skum efteråt, det knackade lite i en lyftare mm. 😯 Märkligt. Men fint går den.

  #182700

  henrikg
  Deltagare

  Skönt att du fick igång den igen 🙂

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng