Skivor svåra att lossa?

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Skivor svåra att lossa?

 • Detta ämne har 4 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2013-01-13 21:45 av .
Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #7028

  Fattar inte att Bilprovningen godkände mina helt usla skivor. Själv anser jag det vara hög tid att byta ut dem när de bara har 1/3-1/4 av bromsytan… Verkstadshandboken avdragare och jag har ingen lust att svära mig fram till samma slutsats, inte heller att köpa en avdragare i onödan. Frågan är således om naven brukar gå att lossa utan avdragare eller om de så gott som alltid sitter grönjävligt fast? Kallt, en massa snö ute och ett svårrubbligt byggprojekt tar upp plats i garaget…

  OM jag mot min vilja tvingas köpa en avdragare, t.ex. från Biltema, vad ska jag köpa och kan jag då använda den även för främre trummorna till kortnos eller behövs kraftigare saker för att lossa de konorna? Finns något ”fulknep” för att rycka loss V4-naven utan avdragare även om splinsen är rostiga?

  #50980
  stefan
  Deltagare

  brukar verkligen V4 naven rosta fast då? Normalt så är det ju bara dra av dem för hand då muttern är lossad.
  Det är ju skillnad mot trummorna fram som verkligen sitter på kona.

  #51043
  matthias r
  Deltagare

  Instämmer med Stefan, kortnosens kilfixerade nav brukar dock (kan)sitta nittiosju resor värre än V4:ans splinesfixerade.

  Nja,några fulknep som du frågar efter brukar inte ta i det här fallet, Splines mot nav håller viss grepp-passning. Avdragarverktyg i någon form gäller.

  Men en halvstor fight innan man kommer dit brukar vara centrummutterns lossande.
  Saxsprint ur! Men sedan?—Har du tillgång till muttermaskin modell bauta (3/4”) brukar detta lossningsmoment ta sekunder, sedan är det klart. Men om du inte har det—eller som jag bara tillfälligtvis– då gäller oftast följande:

  Bilen måste stå på marken så dess egen tyngd håller hjulet still. Tag en hylsa och dragskaft (ledhandtag), helst från Biltema så det håller, för här blir det krafter. Biltemas serie verktyg med 10 års garanti är helt järngrymma i frågan om hållfasthet, dessutom bra pris. Helst ska dessa verktyg vara med ¾” fäste. ½” går, men risken för att de brister finns. Sätt nu på ett rör på dragskaftet, upp till 1 meter kan behövas. Ta i lite och muttern lossnar med största sannolikhet.

  Beträffande navet. Biltemas avdragare bör kunna klara V4-navet utan större bekymmer.
  Minns dock att om avdragare 19-1139 stod det förr i katalogen: ”Passar EJ Saab 95/96”
  Bultmönstret är ju ganska speciellt. Men avdragare 20-3401 eller 20-3402 bör klara av uppgiften.

  Kortnosens trumma däremot sitter ofta så hårt, att en avdragare som kan fästas i alla fem hjulbulthålen är en nödvändighet. Saabs originalavdragare är det ultimata. Även om de nytillverkats i någon serie på senare tid är de svåra att få fatt i. Lösningens är en hemmagjord konstruktion i rejält plattjärn. Lyckades komma över en sådan, ska försöka lägga ut en bild här.

  #51044
  phermansson
  Deltagare

  Biltemaavdragaren 19-1139 fungerar om man filar upp hålen lite.
  https://saabklubben.se/sv/node/433

  #51170
  Dicst
  Deltagare

  @Matthias R wrote:

  … Tag en hylsa och dragskaft (ledhandtag), helst från Biltema så det håller, för här blir det krafter. Biltemas serie verktyg med 10 års garanti är helt järngrymma i frågan om hållfasthet, dessutom bra pris. Helst ska dessa verktyg vara med ¾” fäste. ½” går, men risken för att de brister finns. Sätt nu på ett rör på dragskaftet, upp till 1 meter kan behövas. Ta i lite och muttern lossnar med största sannolikhet…

  Hahaha, i r*ven heller! :uglyhammer:
  Jag har hållt Biltemas 10-åriga högt i många sammanhang, men inte på saker man VERKLIGEN ska ta i med. Denna sa bara ”Plick!” en dag och gick av vid ett onödigt lågt moment med bara handkraft.

  Skaftet är kralligt, men fästet till leden är helt o h-vete felkonstruerat och alldeles för vekt i ”gafflarna”. Köp ett Kamasa eller liknande som ser ordentligt ut om du ska dra så stora moment. Om/när det släpper är det inte kul att byta till löständer i onödan, lång innan man hamnat på åldersdomshemmet… :unhappy:
  :wheelchair:

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng