Sliten kylartermostat?

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Sliten kylartermostat?

 • Detta ämne har 1 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast 2016-03-03 12:41 av .
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #386035

  Rörliga delar brukar ju förr eller senare slitas ut. Har man samlat på sig braåhadelar från ett antal reservdelsbilar genom åren och man får problem med bruksbilen, ja då hittar man ofta lösningen gratis och bekvämt i de egna gömmorna! Men vissa delar är ju direkt dumma att återbruka när de nötts påi 40 år. Är kylartermostaten en sådan dumsnål reservdel?

  Spökplumpen har svårt att få upp tempen på vintern, t.o.m. när jag kör som vanligt folk och låter bli att hela tiden stänga av motorn och rulla. Termostatbyte hjälpte inte alls, men reservdelen kom ju från en välanvänd skrotmotor… Innan bytet testade jag den ”nya” termostaten på spisen och den gick från stängd till vidöppen mjukt och fint. Kanske den lilla vaxproppen kan åldras så att den smälter och vidgar sig vid lägre temperaturer än då den var ny?

  Kylartermostater är inga dyra prylar men hur vet jag att jag får tag på en ny av bra kvalitet? Termostaten jag för några år sedan köpte till min volvovalp kommer från Meca och den har från första dagen verkat kärva. Tempen går upp otäckt högt efter kallstart, faller sedan plötsligt ner till halvkallt och hittar efter någon halvmil ett lagom läge att ständigt pendla runt. Känns inte rätt och så uppför sig inte temperaturen i Spökplumpen, där är den mer stabil åtminstone.

  #388752
  olle d
  Deltagare

  Termostaten verkar vara en känslig komponent. När min V4.a började gå varm i somras så bytte jag termostaten mot en nyinköpt (Mekonomen), då det inte blev bättre så bytte jag eller rengjorde det mesta i kylsystemet utan att det blev bättre. Då jag tog ur min nyinköpta termostat och kokade den så visade det sig att den inte alls öppnade som den skulle. Jag grävde fram ett gäng gamla termostater ur gömmorna och funktionskollade dem med. Det slutade med att en gammal Biltematermostat funkade bäst, och den sitter nu i bilen. Jag har dock märkt lite ojämn funktion på den med, och planerar att köpa en ny från klubben istället.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng