Sonett stoler i 93 ?

Forum / Modellspecifika forum / 92/93 / Sonett stoler i 93 ?

Forum / Modellspecifika forum / 92/93 / Sonett stoler i 93 ?

  • Författare
    Inlägg
    • oktober 5, 2009 at 05:53 #20888

      Jeg har planer om å renovere et sett med Sonett III stoler, og bruke disse i 93ien min.

      Er det noen av dere som har brukt Sonett stoler i 93 eller 96, og som kan gi meg noen tips om ombygning av understell m.v ?

      Råd om renovering av selve stolen mottas også med takk !

        oktober 6, 2009 at 21:58 #146313

        Er det ingen som har en “McGyver-løsning” på dette ?

          oktober 7, 2009 at 06:15 #146321

          Någon erfarenhet av att montera Sonett stolar i en 93:a har jag inte men jag renoverade mina Sonett stolar själv.

          Stolarna var inte i något vidare bra skick. Jag började med att ta bort den gamla klädsel och sedan sprättade jag upp alla sömmar så att jag kunde använda de gamla bitarna som mallar, mallarna las ut på den nya vinylen och ritades av och så markerade jag vart sömmarna skulle vara på de nya bitarna. Jag använde en vanlig enkel symaskin som de flesta har hemma, särskilda nålar för att sy i vinyl/läder och extra stark sy tråd köpte jag dock.

          Den svåraste biten att sy var på toppen av ryggstödet, där kom jag inte åt att sy de synliga sömmarna utan jag blev tvungen att limma i stället, när jag sedan återmonterade klädseln så var det svårt att få till just den biten så att det blev riktigt bra. Mina säten blev lite knöliga på toppen och efteråt så har jag fått veta att man kan använda sig av lite plast folie (som man täcker mat med) så suger inte klädseln fast i skummgummit.

          När jag sedan fäste stolarna igen så började jag med att fästa de delarna som sitter fast under sitt/rygg dynorna, här var klädseln förstärkt med ståltrådar som var insydda i kanaler. Jag använde mig av lite grövre gassvets trådar och vek vinylen runt dessa och sydde sedan för att få en så tajt ficka som möjligt runt trådarna. Sedan var det bara att sätta i nya spikar i stolstommarna, bocka spikarna över svetstråden sträcka och limma med kontakt lim.

          När jag sedan kom till sitt/rygg dynorna så tillverkade jag nya i vinyl i stället för i tyg, jag har inte något behov av att ha min bil i original skick.

          Vinylremsor skars till, dessa las med utsidan mot varandra så att sömmarna kommer inåt ( så är för övrigt stolsklädseln sydd med, sy på insidan så att den färdiga klädseln är ut och in när den är färdig. Vänd rätt och sy de synliga sömmarna). Bitarna hade först anpassats efter stolens utformning dvs sittdynan smalnar av ju närmare ryggdynan man kommer. Runt dessa bitar så syddes en ram med vinyl som sedan kunde vikas över skummgummit i dynorna och limmas fast på baksidan. Dynorna limmades sedan fast i stolarna, i stolarnas framkant så veks klädseln till sittdynan över kanten och sattes fast med häftklammer i repet som är fastlimmat där.

          Så här blev slutresultatet, det tog mig några kvällar att färdigställa dessa till en kostnad av några hundra kr styck i materialkostnad.

            oktober 7, 2009 at 20:31 #146364

            Tusen hjertelig tack. Dette gav meg et fint utgangspunkt for renovering av stolene.

            Foreløpig har jeg planer om å forsøke å feste stolene på understellet til 93/96 stoler.

              oktober 7, 2009 at 20:38 #146365

              Jag har monterat sonett III stolar i en 96. Skruvade fast 2 vinkeljärn mellan original fäste i karossen och skruvade sen stolsfästena i dessa. Har tyvärr ingen bild.

                oktober 7, 2009 at 21:06 #146368

                Hmm. Har du muligheter for å ta et bilde av dette ?
                Det har ingen hast !

                Hva gjorde du med “tilgangen” til baksetet ?

                  oktober 7, 2009 at 21:17 #146369

                  Baksäte? Sportbilar är väl nästan alltid 2-sitsiga?

                  Bilen ifråga har bur monterad så baksätet sitter monterat bara för den tidstypiska känslan. Stolarna är ju skjutbara men det är inte enkelt att komma in där bak. Ett alternativ kan vara att köpa ett fälbart underrede som tex vissa rallytillbehörs-företag säljer. Då öppnas en ny värld av möjligheter…

                  Tyvärr är det en kundbil som står långt ifrån mig så fotomöjlighet är begränsad.

                • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.