Växlar hoppar ur…

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Växlar hoppar ur…

 • Detta ämne har 11 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast 2004-04-21 11:00 av .
Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #10408
  anonymous
  Deltagare

  Hej saabgurus!
  Tänkte parasitera lite på er kunskap.
  Min saab 96 -73 bråkar lite med mig, växlarna hoppar ur vid acceleration, dock bara om jag stampar i rejält. Ligger jag och smyger runt så funkar det fint. Vad kan detta bero på? Är lådan slut? 😮
  Tacksam för hjälp!
  /Jabben

  #73938
  William
  Deltagare

  Sitter motorn fast i sina fästen ordentligt?, har varit med om att växlarna kan hoppa ur om motorn rör sig mycket..

  /William

  #73939
  hakandurhem
  Deltagare

  Hej Jabben

  jag skulle kunna tro att det har med frihjulen att göra.
  Testa att koppla ur frihjulen och ta en test tur med rejäla accelerationer. funkar det då utan att växlarna hoppar ur, så är det bara att reparera frihjuls drivningen.

  MVH/
  Håkan C

  #73940
  anonymous
  Deltagare

  Det händer inte så mycket när jag försöker koppla ur frihjulet.. reglaget på lådan rör sig till sitt ändläge men bilen frihjulskopplar ändå, varför?

  #73941
  hakandurhem
  Deltagare

  Hej

  Hmmm.. Jag tror jag har hört något om att frihjulsnavet kan ”kladda” ihop.
  Verkar ju knepigt när du inte kan lägga ur frihjulet!. kanske nån kan svara på det…
  Det kanske är enklast att heltenkelt byta vxl lådan. Jag har ett par st över om det skulle bli så.. fast det är ju en bit att åka förståss.
  MVH/
  Håkan C

  #73942

  Det är inte helt ovanligt att frihjulsfunktionen slutar att fungear om man inte ser till att ha ren olja i lådan; dvs byta regelbundet.
  Ett försök om så är fallet är att tömma lådan på olja. Hälla i fotogen, avfettningsmedel eller liknande. Hissa upp framvagnen och låt den gå på växel (men gasa inte) ett tag. Eller kör lite försiktigt. Tappa ur. Upprepa. Häll på en bra olja och prova. Det har skrivits mycket om oljor på detta forum, så det är bara att söka. Annars brukar det vara så som sagts att om växlarna hoppar ur, beror det ofta på trasiga motorfästen eller växelådsinfästningen i torpeden.

  #73943
  William
  Deltagare

  I den här tråden står det utförligt hur du ska göra för att rengöra girkassen

  http://www.saabklubben.com/ubb/ultimatebb.php?/topic/1/2251.html

  #73944
  anonymous
  Deltagare

  Tack för snabba svar! ni är grymma!
  /Anton

  #73945

  Du ska veta det Anton, att vi som som är ”vigda vid dessa fantastiska maskiner från Trollhättan” inte kan avhålla oss från att ständigt hålla oss a´jour med forumet!

  Och att vårt forum fungerar så bra som det gör, beror på det intresse som så många av oss har för att hjälpa varandra med stor förkärlek för äldre Saabbilar. Att vi dessutom har en sådan ”Superentusiast” som Martin som håller ihop det hela, är bara fantastiskt!

  Jag tillhör den äldre generationen (som synes av min profil). Jag höll på med lite OT-tävlande på 60-talet. Har även tävlat med MC tidigare (Trial). Det blev så att de flesta av mina kompisar köpte HD-mc när de kom upp i 50-års-åldern. Många har kallat detta för en ersättning för …. och …. förlängare. Jag valde att leta upp ett exemplar av den bil som jag vurmat för sedan presentationen. Så nu kör jag så nätt!

  #73946
  anonymous
  Deltagare

  Skönt med lite åldersspridning på forumet! Själv har jag aldrig ägt en saab förut, snubblade över min v4 i höstas när jag surfade på blocket. 1500 skulle han ha för den, jag for och kikade, en i princip rostfri (har gått hela sitt liv i vilhelmina) 96:a -73 med balansaxelras. Jag prutade 500 spänn och körde glatt hem. Den har stått hela vintern p.g.a andra projekt. Det är en otroligt charmig bil som passar perfekt som bruksbil till en fattig student som jag.
  /Anton

  #73947

  Lycka till ”Jabben”!

  Jag har haft mycket kul med V4:or (och varit student också)

  ”Saab Farfar”
  http://www.perstorp.seths.se/pp18164a/index.html

  #73948
  anonymous
  Deltagare

  Ooh ibland är hjärnan inte på topp…
  Senast jag provkörde bilen var balansaxeln ur funkion, detta ger nog rejäla vibrationer vid vissa varvta = växlarna hoppar ur.
  Nu är axeln och lagrena bytta, problemet borde försvinna nu.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng