Svar till: Felkod P0172

Forum Modellspecifika forum NG900/OG9-3 Felkod P0172 Svar till: Felkod P0172

#297213
saabcustom
Deltagare

Enklast är att investera i en http://www.kjell.com/sortiment/hus-halsa-fritid/verktyg/matinstrument/obd-2/obd-2-adapter-elm-327-for-bluetooth-p48500 OBD2-adapter och sen tanka ner gratisappen Torque LIte. ODB2-adaptern kostar välanvända 300SEK.

Då kan du läsa av vad motorstyrningen får för signal från temp-givare och lambdasonden (och själv läsa och släcka motorfelkoder).

Tempgivarna ska visa just vad som är rimligt (c:a 90degC för motortemperaturen och 10…20 degC för insugslufttemperaturen vid tomgång.

Lambdasensorsignalen skall variera (pendla) mellan 0 och 1 volt.

Du kan kolla lambasensorn genom att skruva loss den och sätta upp den i t.ex. ett skruvstäd. Sen mäter du utspänningen från den med en modern multimeter (mellan svarta och gråa kabeln). Den ska i kallt tillstånd ha 0 Volt. Sen tar du en gasolbrännare och värmer på känselkroppen tills den blir röd-orange (jo de e lite brutalt). Utspänningen skall då ganska snabbt slå om till 0.9-1.0 Volt. Om du tar bort gasollågan ska den nästan direkt och snabbt slå om till 0.0-0.1 Volt och tillbaka till 0.9-1 Volt när du börjar värma igen.

Men detta test skulle jag bara ta till när jag med ODB2 har fattat misstankar mot lambdasonden.

Lycka till / Kenth

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng