Sv: Re: 2″ tvåtakt avgassystem – fördelar?

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT 2" tvåtakt avgassystem – fördelar? Sv: Re: 2″ tvåtakt avgassystem – fördelar?

#71991
mats jonsson
Deltagare

Jag kan berätta hur de första nytillverkade sport-avgassystemen kom till. Det var under min tid som sekreterare och det måste vara nästan 15 år sedan. passformen på de främre ljuddämparna var dålig, dels far de för tjocka och dels så var inte kröken bra. Därtill så var den bakre gaveln oisolerad varför det blev ett märkligt ljud. Jag pulade in lite stenull och svetsade på ett ”lock” för att få det någorlunda tyst” De första dämparna levererades i samband med en Saab-träff vid gocartbanan i Örebro.

När sedan de sk 2″-systemen kom fram i början på 90-talet så var jag också involverad. Det var en av de sista sakerna som jag var involverad i innan jag lämnade styrelsen. Det var så att det fanns en del olika system på 70-talet, bla ett system som hette ”Rallye” och som bland annat tidvis fanns att köpa hos Biltema. Någon hittade ett restlager av sådana i slutet av 80-talet och denne någon stuvade bilen full och begav sig till en Saab-träff i Norge för att avyttra dessa. Bara för att fastna i den norska tullen vilken beslagtog dem omgående.

Det första systemet som togs fram fick jag direkt från tillverkaren för provmontering på min MC850, vilken i dagarna såldes för exakt 13 år sedan. Passformen var hyfsad men bakburken var lite för stor. Därtill var det problem med ett resonansljud. Problemet var att tillverkaren gjorde en oval bakburk medan originalet var en tämligen platt burk. Det viade sig senare när den här första främre burken sågades sönder att den var tillverkad som oriiiiginalet till de här 2″-systemen. Ingen kona-bara ett perforerat rör. Vid den tiden, som känns väldigt länge sedan, så hade jag en original främre dämpare med kona och 2″-anslutning, en gammal pryl från tävlingsavdelningen, och när man satte dit den tillsammans med resten av det nytillverkade avgassystem så blev det hyfsad fart på bilen.

Tja, det var historiken från stenåldern…

MVH
Mats

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng