Sv: Re: Äkta finsk og-sleeper!

Forum Övrigt Projekt / Min bil Äkta finsk og-sleeper! Sv: Re: Äkta finsk og-sleeper!

#190635

big nyz
Deltagare

Den här dagen blev så ytterligt stormig att jag inte kunde arbeta, så istället hoppade jag i bilen i morse och for på shoppingtur.

Första anhalt blev Smeds Bilskrot i Korsholm utanför Vasa. Parkerade mellan vattenpölarna, öppnade bakluckan och plockade de verktyg jag behövde i en ryggsäck. Plockade fram gummistövlarna, skruvasjackan, by… – inga byxor? Jag sökte runt i bagageluckan, men nej, de skruvasbyxor som jag så nogsamt hållit i mina händer där hemma för att ta med mig, hade inte kommit med. Jag sade då:
– Voj perrrkele!
På mig hade jag mina rosa Fristadsbyxor, och jag insåg att jag skulle bli tvungen att offra dom. Ligga i gyttjan och kramas med skrot. Men det fick bli så då. Jag vandrade iväg över området, och mötte gubben Smeds.
– Mera Saab-delar? Hälsade han.
– Jo, sade jag. Jag behöver kofångare och en spoiler.
Han svepte med handen.
– Det är bara att se.

Eftersom jag vandrat över hektarerna där ett par gånger börjar jag vara bekant med stället, och visste ungefär var det jag sökte fanns. Jag började med att inspektera den gröna -79:an som ni redan sett på bild, och den var mera komplett än jag mindes. Där inklämd under en annan bil fanns till och med grillen kvar, nätt och jämnt så jag kunde nå den! Jag undvek blicken från mina anklagande Fristadsbyxor, lade mig på rygg och ålade in under skrotet, på leran.

Den var lite sprucken i ena ribban, men inget farligt som inte går att reparera. Jag tog samtidigt även 900-märkena på sidan av motorhuven, bara ifall att. Jag inspekterade också baklysena, konstaterade att de var ok, men lämnade dem tills det blir aktuellt att fixa bakändan. En sak i taget!

Framkofångare lyckades jag lokalisera två sjyssta exemplar, även om den som såg bättre ut uppifrån hade bucklig regskyltshållare. Men en kombicoupéfångare i obucklat skick – icket. Fungerar det med en sedanfångare? Jag hittade också en sådan spoiler/läpp som jag hade hoppats på, nämligen den lägre som sträcker sig ända bak till hjulhuset, vet inte vad modellen heter. Ser lite Airflow ut i mina ögon. Den satt dock på en helt vanlig tvådörrars 900i utan krusiduller. Inte mint, sprucken ner vid läppen, säkert av nån snöhög eller nåt, men, igen, sånt som går att fixa. Men det märkliga var att på den bilen satt även samma grill som den jag plockat från -79:an, men hel och finare! Jag hade för mig att 79:ans grill böts ut redan till nästa år? Grillen syns här, någon kanske kan upplysa mig?

Grejerna lossnade för 50 euro, och jag körde vidare till Saab-skruvarna Rabb & co. inne i Vasa. Inte nog med att han lovat mig en uppsättning clips för mina centrumnavkapslar, jag hoppades också få en 9000 IC därifrån, så kunde jag göra allt frontarbete samtidigt. Han blev generad när jag kom:
– Nej nu får jag nog skämmas! utbrast han. Jag har inga clips åt dig än heller!
Jag sade att jag kan plocka dem själv från hans fälghög, och det tyckte han lät bra.
– Du har inte en 9000 intercooler på hyllan? frågade jag.
-Joo, sade han, det borde jag ha.
Smidigt och bra! På hyllan fanns det ingen, men nog i en 9000-baklucka på gården.
– Vad brukar du ta för dom? Frågade jag.
– Åttio euro, sade han.
Och det var ju spot right on; en 9000-IC ska kosta det.
Den var rätt tunn, konstaterade jag när jag tog i den, men å andra sidan var den ju också dubbelt billigare än vad en kina-ic skulle kostat mig, så det gick ut på ett. Slangar var det lite si och så med, men han hittade ena böjen närmast IC:n, nittiogradersröret och så fick jag en längre kringla fet slang från någon nyare Saab att modda kring.
– Så åttio euro för det här och för clipsen jag knackar loss själv? försökte jag.
– Det blir bra det, sade han, och kontanterna gick ur hand i hand.

Smeds och Rabb. Guldgossar för Saab-män 😀

Så nu vet vi lite vad som händer härnäst, och jag tror att jag trots den hemska blåsten ska kasta in mina Fristadsbyxor i en het tvätt, dra på mig de skitigare paltorna och gå ut och titta lite.

Morsning!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng