Sv: Re: Att bygga en liten husvagn

Forum Övrigt Projekt / Min bil Sigge GT -69 (Husvagnsprojektet) Sv: Re: Att bygga en liten husvagn

#101463
Martin Sigge
Deltagare

Tack för svar så långt Åke och Gary.(OK med engelska oxå, Gary).

Idag hälsade jag på hos SBP och fick en massa bra information. Saken verkar inte så komplicerad som jag befarat. Obromsat är OK om vagnens totalvikt är mindre än halva dragbilens tjänstevikt. Inga problem där alltså, jag tänker mig att totalvikten blir under 600 kg. Belysning, blink- o broms – inget ovanligt, positionsljus krävs framåt, reflex på sidan. Förvånade var att fönster måste vara E-märkta oavsett material. (Dock skulle det gå bra att regga en vagn utan fönster….)

Det förvånade mig oxå att vid registreringsbesiktning får vagnen inte ha däck som är godkända för MER än 10% över totalvikten. Känns ju lite bakvänt, men tanken är väl att man därigenom inte ska kunna överlasta vagnen (som om däckens bärighet skulle bestämma hur mycket last man i praktiken lägger på.)

Vad gäller själva konstruktionen behövs inga intyg som man inte kan skriva själv själv, och konstruktionens styrka behöver bara intygas av extern expertis om SBP-folket tycker att det verkar för vekt. SBP-killen menade att en ram av 4kantjärn i princip duger om det inte verkar svajigt. I princip kan även trä ingå, vilket dock motsades av en annan kille på SBPs telefonupplysning (men den killen verkade mest intresserad av att förklara för mig hur dumt det var bygga sin egen vagn, och att det nog var lite för svårt för lilla mej.) Men det är registreringsbesiktigarens bedömning som gäller, så en eller annan träbit kan nog komma att bidra i konstruktionen.

Ja, det var väl allt för idag. Det verkar som om det bästa tipset är att få tag i ett underrede med chassienummer. Då slipper man enklare undan och behöver bara uppfylla de krav som gällde för den årsmodellen. Konstruktionens bärighet och styrka ifrågasätts då aldrig. Dessutom kan man disabla bromsarna om man håller nere totalvikten. Kan vara skönt att slippa meka med gamla bromsar.

En viktig sak är oxå att om man vill ha fast installerad gasolledning kostar en sådan besiktning 6 500:- extra = sprit- eller fotogenkök alltså :-), eller löst gasolkök.

Hoppas att återkomma med mera info allteftersom det fortskrider.

Någon i Uppsala-Stockholm-Norrtälje-trakten som har ett husvagnsvrak till övers?

Martin

PS. Husvagn måste ha fjädring enl. SBP, men det finns ju bra axlar med inbyggd torsionsfjädring, vilket verkar användas på de flesta husvagnar.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng