Sv: Re: Balansaxellager ras

Forum Övrigt Guldtrådar Balansaxellager ras Sv: Re: Balansaxellager ras

#66484
jakob a
Deltagare

Citat::


Ursprungligen postat av fuling:
[qb]För att kunna ta reda på kraftrna på balasaxellgren så behöver jag försöka ta reda på vad fläkten, vattenpumpen och generatorn tar för effekt. Genertorn sa vi ca 825W.
Vattenpump=???? [Watt]
Fläkt=???? [Watt]
[/qb]


Jag hittade en siffra på ca 1Nm för vattenpumpen, vid 1500varv på motorn. (moment på motoraxeln alltså, inte pumpaxeln). Det är ett generellt gällande värde, inget för just V4:an. Fläkten verkar svårare, samtidigt som det vore kul att veta ungefär hur mycket effekt man tjänar på en elfläkt. Det enda jag lyckats luska ut är att fläkteffekten beror på varvet i kubik, jag hade väntat mig upphöjt till 2.

Monarscoot ligger mig mycket varmt om hjärtat, liksom ILO-motorerna, jag är fortfarande stolt ägare till en monarped -61. Finns ingen mopedmotor som varvar som en ILO! En egenhet var att dessa motorer var strypta på olika sätt, vissa genom minimal fögasare, andra genom små insug i cylindern. Det gorde att rätt kombination av cylindrar och förgasare gick som f-n, fast ändå med originaldelar!

Min första moped var en monarscoot där någon tagit väck alla plåtarna och istället monterat en suzukitank ditsvetsad med rostiga vinkeljärn. Denna scoot var av den tidiga modellen, med fjädring av gummiband både fram och bak.

Ett senare minne var när jag och en kompis hittade en illa tilltygad monarscoot på soptippen. Vi var i 15-årsåldern, så för oss var ju fyndet i nivå med att hitta en GT750 på tippen idag, även om framhjulet var vikt i 90grader och någon hade kapat av täckplåten för bakhjulet. Hem skulle den iallafall, det var det inget snack om. Eftersom soptippen hade bevakningskameror vid ingången, gick vi alltid in från skogssidan, och det fanns inget alternativ annat än att gå samma väg med moppen. Så vi släpade moped-åbäket i en kringgående rörelse säkert 2 km genom obanad skog. Vilken energi man hade…
Ramen visade sig senare vara ramsne så att den gjorde två spår när man körde den, ett från framhjulet och ett från bakhjulet, men vad gjorde det?

Mats, du skall få ett tips: Prova Jacks Cykel i Nyköping, han hade en del gamla mopeddelar. varje gång man kom dit och sökte nåt sa han: Nej du, jag har ju egentligen slutat med mopeddelar, men jag kan ju titta efter för säkerhets skull. Och så kom han tillbaks med nåt i en dammig originalförpackning…

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng