Sv: Re: Bimsan: Saab 96 -73

Forum Övrigt Projekt / Min bil Bimsan: Saab 96 -73 Sv: Re: Bimsan: Saab 96 -73

#165344
janneh
Deltagare

Igår blev det akutmek sedan jag tappat avgassystemet mitt i ett vägarbete där det inte gick att stanna 😮
Visade sig utgående rörbit ur främre dämparen gått av precis framför klämman som håller den i röret. Orsaken, förutom rost, är troligen det mittre avgasfästet. Det har jag länge tittat snett på då det helt enkelt varit av. Systemet har alltså hängt bara bak och fram och den anspänningen blev för stor till slut. Jag är bara glad att det inte gick värre med tanke på att röret föll ner i backen som ett framåtriktat spjut! :sick:
Som tur var återstod tillräckligt med rör på främre dämparen för att flytta fram klämman och dra fast röret igen. Men mittre fästet behövde förstås fixas för att slippa en upprepning. Man tager vad man haver och i det här fallet två rejält långa, rostfria skruv. Dessa sattes genom hålen i durken och drogs fast underifrån i golvet med muttrar. Skruvarna förankrades sedan i avgasrörets fästhål med muttrar och gummikuddar som suttit på krängningshämmaren på en Mazda (man tager vad man haver och den som spar han har :doooooohh:). De undre muttrarna drogs med kontramuttrar så att gummikuddarna sitter lite halvlöst. Trots detta är förbandet ju stelt i längs- och sidled och mycket riktigt så blir det en del resosonans i bilen vid vissa varvtal. Men hellre det än tappat system.
Jag har ett helt avgassystem med fräsch framdämpare liggande från min donatorbil så den senare kommer att åka på så småningom, och samtidigt gör jag kanske en mjukare mittupphägning. Men mekande i -10 grader och snöfall gör man inte längre än nödvändigt… 🙂

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng