Sv: Re: Bredda 96:a fälgar…hur??

Forum Övrigt SSR Bredda 96:a fälgar…hur?? Sv: Re: Bredda 96:a fälgar…hur??

#101346
hotrodder
Deltagare

Till Willysen gjorde jag det simpelt men det blev faktiskt ruskit bra och detta förfarande är kompatibelt med vilken plåtfälg som helst.

Först ta reda på hur du vill fälgen skall bredda, den jobbiga vägen (om det skall bredda lika mycket ut som in) är att först ta loss centrumet. Nitat på en del gamla fälgar, plunchsvetsat på en del och sträcksvetsat på nyare men… en enkklare väg är..:

Jag satte simpelt upp den tomma fälgen på hjulnavet, en polare bakom gaspedalen och jag själv höll i vinkelslipen. Stadig på handen så stack jag av fälgbanan med vinkelslipen samtidigt som polaren roterade fälgen med gaspedalen. Tänk på att man bör sticka av fälgen på det djupaste stället i fälghornet annars blir det ett jäkla bök att lägga på/av däcken.

Well, med fälgarna avstuckna så var det en simpel match att mäta ut exakt radie och lämna den uppgiften tillsammans med aktuellt önskemål på breddning i antal millimeter till en kamrat som kör bl.a. valsmaskin på sitt jobb. Han laserskar ut fyra remsor med rätt längd och bredd i 3mm plåt. Matade in radien + några centimeters avslut i sin maskin och trolleri! Ut kommer det en cirkelrund plåtremsa som har samma radie som den avstuckna fälgen.

Hemma i verkstan punktade jag fast fälghalvan i verkstadsbänken och riktade omsorgsfullt in plåtremsan mot avsticket. Nogranhet och exakt samma spalt runt om borgar för rak fälg. Punktade ihop bägge halvorna mot plåtbandet på alla fyra fälgarna och stoppade in rubbet i bilen igen.

På samma ställe som första polaren jobbar finns en annan kamrat som svetsar hela dagarna. Han drog iväg ut på lagret och hämtade ett ”elektriskt snurrställ” Monterade fast fälgen och riggade upp svetshandaget. Voila!! en minut senare så satt det en profsydd svetsträng runt hela fälgen. Efter en ny omriggning av svetshandtag var även andra fogen sydd och fälgen klar för lack. Ja prexis.. svetsfogen blev såjädra bra att den behövdes inte ens bearbetas. Vid montering av däcken och balansering visade det sej att fälgarna var lika bra/obalans i som innan breddning. Häng upp en tom fälg får ni se.. Dom e ruskit obalanserade redan från fabrik.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng