Sv: Re: Däckdimensioner

Forum Modellspecifika forum NG900/OG9-3 Däckdimensioner Sv: Re: Däckdimensioner

#183503
jellybear
Deltagare

Jag har tidigare i vinter ringt transportstyrelsen och frågat vad som gäller beträffande däck. I registreringsbeviset står orginaldäckdimensionen. Du får ha andra dimensioner, under följande villkor:

Däckdimensioner
Man får ha andra däckdimensioner än de angivna under följande villkor:
– Rullomkretsen är densamma
– Hjulen inte sticker ut utanför karossen
– Hjulen inte tar i kaross, upphängning, styrning eller något annat.

Belastningsindex (load index)
Kravet är att däcken klarar av bilens totalvikt. För den som inter orkar räkna så kan man alltid ta ett däck som har minst det angivna belastningsindexet och vara säker på att det är OK.
Om man ska räkna på det, då är det inte så enkelt som att ta bilens totalvikt och dividera på fyra för att få belastningen per däck, utan man måste ta hänsyn till viktens fördelning på fram- och bakaxel vid maxbelastning – detta ska stå i bilens instruktionsbok (som jag inte har framför mig för tillfället).

Hastighetsindex
Kravet är att däcken är byggda för minst bilens tekniska maxhastighet (står också i registreringsbeviset om bilen är tillräckligt modern). Det finns ett undantag, och det är för vinterdäck. Där räcker det med att klara minst hastighetsindex Q (160 km/h).

Körbarhet
Biilens vägegenskaper får ej försämras.

Länk till wikipedia om däckkoder

En 900 -94 är som du säger byggd för däckdimensionerna 195/60R15 (står även i regbeviset). 195/65R15 innebär att däcken är 2cm större i diameter samt har en 3% större rullomkrets. Det innebär att din hastighetsmätare kommer att visa 3% för låg hastighet, men om 2 centimeter extra gör att däcken slår i tror jag inte. Men jag vågar inte garantera något!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng