Sv: Re: el till hastighetsmätarvajer saab 90

Forum Modellspecifika forum 90/99 el till hastighetsmätarvajer saab 90 Sv: Re: el till hastighetsmätarvajer saab 90

#59420
slattabjornen
Deltagare

@andreas1 wrote:

Vad jag fick reda på idag av en gammal saabmek är att det är en hastighetsgivare.
Pulsen från den ska gå till tillskottsbränsle.
Med en givare på gasspjället
Tanken är att extrabränsle ska kyla motorn i högre hastighet ..
Hur väl det stämmer vet jag ej samt om funktionen är samma på en förgasare.

Den klump som gör att gasen släpper lugnt på en förgasare är väl den runda klump som sitter vid gasspjället och är mekanisk om jag ej minns helt fel.

Jag är ”nygammal” här. Hängde på förra forumet men med annat användarnamn.
Iaf så håller jag på att skumma igenom en massa intressanta trådar och hittade bl.a. den här gamla, som jag vill göra ett tillrättaläggande ang ovanstående.

Vad det handlar om är att det mycket riktigt är en hastighetsgivare i form av en liten generator. Vid hastighet över 30 Kmh gav den så stark spänning att en solenoid vid gasspjället orkade dra. Solenoiden höll då gasspjället öppet en aning vid motorbroms över 30 kmh för att få ned kväveoxiderna. En lite kostsam konstruktion, minst sagt, som sedermera ersattes av den helt mekanisk/pneumatiska gasspjällsdämparen, T-fatat även kallat.
Solenoiden är justerbar. Man spänningssätter den vid justering, gasar lite och kontrollerar varvtalet som ska vara ???? RPM, minns ej nu, är det inte korrekt så kan man skruva på den mutterformade pinnen som sticker ut på baksidan. Det där kunde man i sömnen då man skruvade med sådant varje dag när det begav sig. :wrench

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng