Sv: Re: Ett måste för bilen

Forum Övrigt Off Topic Ett måste för bilen Sv: Re: Ett måste för bilen

#97960
Martin Sigge
Deltagare

Vid frontalkrock dör man nog redan i 50 km/h. Som att köra in i en vägg i 100…

I all ödmjukhet; jag vill inte låte besserwissrig, men detta är en gammal käpphäst för mig, och jag kan inte hålla tyst:

Ovanstående (vanliga) uppfattning bygger på felaktiga grundantaganden. Om man kör in i en bergvägg med en viss hastighet blir smällen precis lika stor som om man krockar front mot front med en likadan bil som kör i samma hastighet (förutsatt att bergväggen inte deformeras mer än försumbart, och att bilarna träffar varandra precis ”rakt på”). Visserligen blir det relativa hastigheten mellan de två bilarna dubbelt så stor, men ”bromssträckan” (= deformationen av bilen) blir identisk i båda fallen, och därmed även smällen.

Man kan göra tankeexperimentet att man hänger upp en stor tunn plåt som kan röra sig fritt. Om en bil från varje sida träffar plåten i exakt samma ögonblick, och på exakt samma punkter (fast på varsin sida av plåten), så skulle man ju som förare inte uppleva någon skillnad jämfört med att köra in i en solid bergvägg. Plåten skulle inte röra sig åt någotdera hållet eftersom den utsätts för exakt samma kraft från båda sidorna.

Det var allt från Olssons apelsinlåda idag.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng