Sv: Re: Fick en tanke om etanol…

Forum Modellspecifika forum 90/99 Fick en tanke om etanol… Sv: Re: Fick en tanke om etanol…

#157598
emlo
Deltagare

Hej!
Ett par funderingar att lägga till E85-debatten. En bränslepump i en modern bil, typ 9-5 ligger helt nedsänkt i bränsle. Jag kan mycket väl tänka mig att det påverkar livslängden på pumpens motor på ett negativt sätt, särskilt om man jämför ledningsförmågan hos etanol med den för bensin – den är betydligt högre för etanol (ungefär 3000ggr högre för E85).

När det gäller förmågan att lösa föroreningar så skulle jag vilja hävda att bensin i de flesta fall är överlägset E85 på den punkten. För ett tag sen tittade jag på spridarna till en 9-3 Biopower som gått enbart på E85 i 3500mil. Den hade börjat gå orent och starta illa när det var kallt. Spridarna såg hemska ut, med tjocka, hårda svarta avlagringar. Efter 2 tankar bensin syntes inte ett spår av föroreningarna och bilen gick åter bra, även på E85. Men visst kan det finnas typer av avlagringar som bensin inte löser, men som löses i E85..

Dock skulle jag vara försiktigt med att varva bensin och E85 alltför ofta. Jag har inte glasklara belägg för detta men har läst ett antal seriösa artiklar där man konstaterat att gummi i slangar och annat hårdnar vid täta byten mellan bränslena, trots att gummit ska klara båda (och gör det så länge man inte byter alltför ofta). Men soppaslang är ju billigt.

Att etanloen brinner renare, med mindre sotavlagringar i förbränningsrummet till följd är ytterligare en fördel med E85. En riktigt sotig motor med tjocka avlagringar i förbränningsrum och på avgasventiler ser mycket bättre ut efter bara någon tank med etanolinblandning enligt mina erfaranheter.

Lycka till!
/Emil

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng