Sv: Re: försäljning av saab till norge

Forum Övrigt Allmänt försäljning av saab till norge Sv: Re: försäljning av saab till norge

#108256
Martin
Deltagare

Vägverket http://www.vv.se Sök på ”export”

Vägverket skriver;


Ska du sälja ditt fordon till någon som är bosatt i ett annat land?
Det finns två tillvägagångssätt, om du ska sälja ditt fordon till någon som är bosatt i ett annat land. Läs här hur det går till.

Variant 1: Avregistrering genom tillfällig registrering

Om man säljer ett begagnat fordon till en person bosatt i annat land, rekommenderar vi att en tillfällig registrering görs. Säljaren ska då anmäla att fordonet ska avregistreras samtidigt som köparen ansöker om en tillfällig registrering. Köparen ska vara permanent bosatt i utlandet för att kunna beviljas denna typ av registrering. Den kan även beviljas för oregistrerade men begagnade fordon.

Vägverket beviljar dock inte tillfällig registrering om

* fordonet inte får användas på grund av obetalda skatter eller avgifter
* senaste kontrollbesiktningen är gjord för mer än 12 månader sedan, eller
* fordonet har ett körförbud eller ett föreläggande (det vill säga skyldighet enligt lag) om kontrollbesiktning.

Läs mer om tillfällig registrering

Observera att detta sätt innebär att den utländske köparen måste kunna uppge en svensk adress, c/o eller annan, eftersom Vägverket då skickar ut de nya speciella tillfälliga registreringsskyltarna som denna typ av registrering leder till. Det tar viss tid, eftersom ansökan samt trafikförsäkringsbevis med mera ska sändas in i original och ärendet ska behandlas. Dessutom bör man även räkna med postgången, tills den nya ägaren fått sina tillfälliga registreringsskyltar. Om köparen till exempel endast är i Sverige över dagen och dessutom saknar svensk adress, kan detta sätt alltså inte tillämpas. Se då istället variant 2 nedan.

Variant 2: Avregistrering genom export

Om man säljer ett begagnat fordon till en person bosatt i annat land och inte har möjlighet att välja variant 1 ovan, innebär det ett utökat ansvar för den svenske säljaren. Det beror på att ärendet betraktas som en export och inte ett ägarbyte. För att fordonet ska kunna avregistreras, ska säljaren sända in följande till Vägverket,
701 81 Örebro:

* fordonets bägge registreringsskyltar (om fordonet endast har en registreringsskylt, till exempel mc, EU-moped klass 1,traktor, terrängsskoter, motorredskap eller släpvagn, ska den enda registreringsskylten sändas in)

* fordonets senast utfärdade registreringsbevis del 2 i original, om ett sådant har utfärdats. I annat fall det registreringsbevis som finns. En kontroll om ett nytt registreringsbevis har utfärdats eller inte kan göras genom att kontakta Vägverket. På handlingen ska säljaren markera att fordonet ska avregistreras med orsak export samt underteckna. Eftersom ingen registrering av ett ägarbyte kommer att ske, på grund av köparens avsaknad av svenskt personnummer, finns det inget krav på att köparen ska skriva under eller namnges, men naturligtvis är detta ett bra tillfälle att notera namnet om kontakt behöver tas i efterhand av andra anledningar.

* kopia på mottagarlandets tullhandling som klart visar att fordonet ifråga har förtullats, eller en kopia på ett registreringsbevis som utfärdats i mottagarlandet då fordonet registrerats där istället.

När samtliga tre saker är Vägverket tillhanda, avregistreras fordonet. Saknas någon av dem kommer fordonet inte att avregistreras utan kvarstår då i det svenska vägtrafikregistret (ända tills kraven är uppfyllda) med säljaren som fortsatt registrerad ägare. Det kan ta tid för köparen att få fordonet registrerat i mottagarlandet och därmed få fram en kopia på en registreringshandling. En annan svårighet kan vara att fordonet kanske först ska renoveras eller iordningsställas och att det hela därför drar ut på tiden.

Säljaren är den som i slutänden ansvarar för att de tre delarna i punkterna ovan blir insända till Vägverket.

Observera att fordonet är både fordonsskattepliktigt och trafikförsäkringspliktigt om det inte är avställt.


Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng