Sv: Re: Fråga svetsad tändfördelare.

Forum Övrigt SSR Fråga svetsad tändfördelare. Sv: Re: Fråga svetsad tändfördelare.

#110048
stefan w
Deltagare

Hmm axiellt-radiellt. axiellt=upp o ner=axelns längdriktning. radiellt=sidledes. Lurigt, lätt att man förklarar lite grumligt. Att den glappar upp o ned gör nog inget, sidledes påverkar brytaravståndet och tändpunkten. Det problemet försvinner med brytarlöst.

Det kan nog finnas fler som har andra erfarenheter än mig, hoppas dessa kommer fram isåfall. När du vrider hitodit…om fördelaren inte är svetsad så går ju axeln att vrida i rotationsriktningen motsvarande centrifugalregleringen. Jag tänker osökt på att 40-50 år gamla fjädrar i fördelaren torde vara rätt slaka och det ger åt he…te fel tändförställning i mellanregistret. Det gäller de flesta fördelare i de flesta bilar med centrifugalreglering, att bara ta några fjädrar och byta går inte. Fjädrarna måste lira med vikterna så att tändförställningskurvan blir rätt. Kolla med ett stroboskop och öka varvet på motorn så kan du troligen se att tändförställningen är högre än den ska vara vid ett visst varvtal. Tändförställningskurvor för resp fördelare finns i VHB. Full tändförställning uppnås vid lägre varv än vad som är tänkt. Fjädrarna i fördelaren är ett bortglömt kapitel som det nästan aldrig pratas om, med de påverkar motorgången. Svetsar man fördelaren så får man också fel tändförställning på lägre varv men man har bättre kontroll på vad tändningen har för sig. Sen om man tar bort vakumklockan så bör man sätta fast plattan så den inte lever eget liv i fördelaren. Jag vet inte säkert om brytarlösa systemet sitter i plattan eller ej men ju mindre som skallrar desto bättre.

Din lilla hjälpreda är klockren!! En sån ska jag fixa, hoppas du inte har patent 😮

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng