Sv: Re: Högt HC värde

Forum Övrigt Allmänt Högt HC värde Sv: Re: Högt HC värde

#83731

Peder Andersen
Deltagare

Hej!

HC är kolväte.
Det kan med andra ord vara vatten som kommer in i förbränningsrummet som tillsammans med diverse restprodukter från förbränningen bildar kolväten i alltför stor mängd.
Detta kan ske om topplockspackningen har gett sig så att kylarvätska kommer in i förbränningsrummet, och det behöver inte vara någon stor läcka för att ge för hög HC halt.

Jag har haft två 900:or med detta problem, en 900 T8 special -89, den gick bra, och man märkte inte att det blev någon kompression i kylsystemet, men det var ändå toppackningen som läckte tillräckligt för att ge hög HC.
En 900i 16v -90 som förvisso hade gått över 40000 mil. Denna visade inte heller något ”klassiskt” toppackningssymptom, men det hjälpte ändå att byta toppackning för att få ner HC till normala värden.

Givetvis kan det vara katalysatorn som är slut, och möjligen också lambdasonden (som dock mäter syrehalten i avgaserna, och inte bryr sig speciellt mycket om kolväten) men på båda mina bilar var katalysatorn fullt frisk…

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng