Sv: Re: Hur får man isär drivaxel – yttre drivknut???

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Hur får man isär drivaxel – yttre drivknut??? Sv: Re: Hur får man isär drivaxel – yttre drivknut???

#95475
Bengt Åkesson
Deltagare

Den grova är en distansring. Inget problem med denna.

Den tunna är en fjädrande låsring som sitter i ett spår på drivaxeln. Den går in i ett motsvarande spår i drivknuten och låser ihop axel med drivknut. När du demonterar så trycks ringen ihop så att axel/drivknut kan säras.

När du monterar ihop så pressa ihop låsringen så att axeln går i. Det behövs inte mycket för att det skall glida ihop. Specialverktyg finns men jag har klarat det lätt med vanliga verktyg tex en stor glidledstång.

Själva drivknuten går att ta isär för rengöring och smörjning. Svårt att förklara/lätt att visa och göra men principen är att vrida innerdelen i ett läge så att man kan plocka ut kulorna i knuten. OBS! Delarna är anpassade till varandra så blanda inte ihop det hela om du delar på flera samtidigt! Det kan vara lämpligt att ta isär, rengöra och smörja om tex damasken runt knuten är skadad och det kommit in damm och grus i knuten.

Jag har tagit begagnade låsringar när jag har varit tvungen att byta men det finns nog att få tag i nya med rätt dimension. Principen är inte helt ovanlig. Du har samma system av låsning på de inre knutarna in i växellådan/diffrentialen.

När du har delat på det hela så skulle jag nog bytt ut yttre och inre damaskerna om du misstänker att de börjar bli gamla, spruckna och tappat sin elasticitet. Eftersom du väl skall tävla med bilen så blir det ju en del påkänningar och det är ju surt att behöva riva allt igen. På militärspråk – förebyggande underhåll!

Lycka till!

/B

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng