Sv: Re: Hur fungerar avgassystemet?

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Hur fungerar avgassystemet? Sv: Re: Hur fungerar avgassystemet?

#43721

Funderar vidare… Om motorns tre avgasportar led samman tidigt, borde det då inte finnas risk att färskgaser som läcker ut i grenröret strax innan en avgasports stängning ”klipps av” på mitten av tryckvågen från nästa öppnade avgasport istället för att helt tryckas tillbaka in i cylindern? Eller är den smitande bränsleluftblandningen så pass långsam att den inte hinner fram till avgasporternas samlingspunkt?

Båtmotorer brukar vad jag sett inte ha något egentligt grenrör utan mer som en samlingskammare i motorblocket utanför avgasportarna. Denna kammare täcks sedan av ett skruvat lock. På t.ex. saabmotorerna löper istället de tre förstumparna samman i förhållandevis spetsig vinkel. På en fyrtaktare är det senare tveklöst att föredra flödesmässigt men där är man ju inte ett dugg intresserad av att få tillbaka någon tryckvåg till cylindrarna. Borde inte båtmotorernas utförande med en samlingskammare vara effektivare för en tvåtaktare? Som jag ser det (utan att ha funderat direkt jättedjupt och blandat in matematik) borde saabmotorns grenrör ge ett viss sug genom de två övriga rören då en avgasport puffar ut genom den tredje. Men det är förstås skillnad på flöde och tryckvågor…

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng