Sv: Re: Hur ser bakre hjulupphängningen ut?

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Hur ser bakre hjulupphängningen ut? Sv: Re: Hur ser bakre hjulupphängningen ut?

#202506

På gamla Fulsaaben/Snabelgalfen på 90-talet tog jag bort fångremmarna när jag höjde bakänden, -åtta centimeter vill jag minnas, med förhöjningsrör svetsade på bakaxelns fjäderkoppar. Eftersom Fulsaab V2.0 blev en skåpbil ville jag inte bara ha plats med Chevy van-hjulen, utan också höja lastkapaciteten, så det fick bli V4 framfjädrar bak också. Fungerade utmärkt utan remmarna och med bakaxeln i onaturligt läge.

En viktig poäng med fångremmarna är att man inte tappar fjädrarna när stötdämparna plötsligt krasar igenom en murken kaross, förutsatt att remmarnas infästning fortfarande håller vill säga… 😯 Innan Fulsaaben blev Fulsaaben hände just detta, och det på tjänsteresa genom värmländska skogarna mitt i ingenstans. Trodde inte kexigheten var så långt gången, men där hade jag fel. Säkert 30 mil hemifrån på tjälskottsknöliga vägar, så vad gör en ung man med hemlängtan? Jo han sjunker ner snett i förarstolen, tar spjärn med vänsterfoten och gasar vidare i oförändrad hastighet. Ibland slog jag nog skallen i taket ändå, och säkert en timme efter hemkomsten gungade det fortfarande i balansorganet… Utan fångremmarna på bakaxeln hade det blivit en lååång hemresa.

Kan det varit så att saabingenjörerna hade en skavande känsla i bakhuvudet av att stötdämparinfästningen med tiden skulle bli en rejäl rosthärd och därför klämde dit fångremmarna? :mrgreen: Att familjegurkan Spökplumpen nyss slank igenom besiktningen är ingen säkerhetsgaranti så med frågan väckt ska jag nog snarast ta en titt på stötdämparfästena. Man ser gatan under baksätet på flera ställen och upptill i bakre hjulhusen finns fler hål…

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng