Sv: Re: Info kring 99 turbo med vatteninsprutning?

Forum Modellspecifika forum 90/99 Info kring 99 turbo med vatteninsprutning? Sv: Re: Info kring 99 turbo med vatteninsprutning?

#67459
Dicst
Deltagare

Gamla minnen väcks till liv….

Jag hjälpte en kamrat att montera en vatteninsprutning på hans bil en gång för ca 10 år sedan. Tyvärr vill man ju inte prata om märket här, men det var av den andra svenska sorten!
Nåja, bilen var ju en förstabil för den här killen, så då ville man ju att den skulle vara häftig. Detta var under den gryende bilstereo-eran då det skulle dallra så mycket som möjligt i bagageluckan när man svängde kring korvkiosken. Tyvärr var inte motorprestandan riktigt i fas med vibrationsförmågan på bakluckan, så det började trimmas flitigt. Efter en tid var det dags för att en turbo införskaffades från en gammal lätt lastbil och omöjliga diagram om flöden,tryck och cylindervolymer plöjdes igenom nattetid efter avslutade studier. Faktum är att efter en hel del experimenterande (och lättande) blev det rätt bra snurr på spisen. 0-100 avverkades på korta 15 sekunder istället för standard 29!! (Sa jag att utgångsmaterialet var en b-jsbruun gubbkörd volvodiesel förresten??) Imponatoreffekten av ljud- och sotupplevelsen från dieselmördaren var stoor när den varvades(!?) ut vid 4500 rpm.
Men framgång föder sug efter mera framgång och en dag i skolan på teknis fick jag en Ny Teknik stucken under näsan av min kamrat där man gick igenom hur principen för vatteninsprutning fungerade och användes – på ubåtar! :rolleyes:
Raskt införskaffades material från olika donatorer och knåpandet tog åter fart. Naturligtvis deltog jag nyfiket i arbetet för att få se det fantastiska resultatet. Ett rör tillverkades med ett munstycke som fanns att köpa i en hobbyaffär som höll på med modellmotorer till flygplan och RC-bilar. Finessen var att det var reglerbart genom en justerskruv som klickade med härlig mekanisk precision när man vred på den. Ytterligare en titt i Ny Teknik tror jag gav att en blandning mellan nitrometan(ol?) och vatten gav det bästa utbytet om jag minns rätt..? Det fanns iallafall att köpa i hobbyaffären.
När allt monterats på plats och både dubbel och trippelkollats var det alltså dags för provtur. Justerskruven var svagt öppnad inför första turen, lite mer den andra och ytterligare lite till vid den tredje. Man ville ju gärna vara noggran och analytisk, ung ingenjörsstuderande som man var .
Vid den fjärde provturen hände nåt minst sagt oväntat; den där jämrans justerskruven hoppade ur och vattnet forsade nu in i turbon i lika full karriär som vi kom gasandes in i en SKARP kurva. Krafter som tidigare legat dolda i lönndom trädde nu fram i ljusan dager, eller snarare som ljuset i andra änden på tunneln. Då var det spännande på riktigt ett ögonblick faktiskt..
Men på det hela taget fungerade arrangemanget suveränt och med livet i behåll kunde vi konstatera att tiden 0-100 numera låg närmare 10 sekunder(!!Wow va?). Vridet var ju helt makalöst max i samma ögonblick som man släppte kopplingen, vilket resulterade i bra däckspår och två växellådsras i snabb följd innan bilen efter en tid plockades ner för ”en grundlig renovering och lack”…. och där står den fortfarande under sin korkek och luktar på blommorna….! :rolleyes:

Lycka till med Era byggen och berätta gärna hur det gick!
/Dicst.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng