Sv: Re: Justering av ventiler

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Justering av ventiler Sv: Re: Justering av ventiler

#60262

Jaha, där fick jag allt för mitt snålåkande… 😉 Har visserligen inte micklat med förgasaren men jag har ”spätt bort” det mesta av förgasarens marginaler genom att blanda i ca 1/4 E85. En trovärdig etanolentusiast jag känner säger att ren E85 brukar vara snällare mot känsliga avgasventiler eftersom förbränningstemperaturen blir lägre. Hur sedan etanolblandningar och blyersättningsmedel lirar ihop vet jag tyvärr inte. På tvåtaktsidan är det t.ex. inte alla oljor som blandar sig bra med etanol, men det är ju något helt annat.

Kanske är det inte nuvarande toppar som är extra bra utan mitt körsätt med gaspedalen aldrig djupare än halvvägs och ständiga ”kylperioder” med frihjul och tomgång eller t.o.m. avstängning som räddat mina ventiler så fint denna gång. Som 20-åring körde jag efter devisen ”jag gasar tills det rasar”, vilket det också gjorde stup i kvarten, men mina toppar och ventiler har trots allt gått åt mycket fortare på saaben även sedan jag började praktisera ecodriving. Min Volvo B20 har samtidigt surrat 5000 mil på ganska höga varv med blyersättning av mer osäker kvalitet utan att jag behövs ställa ventilerna en enda gång.

Jag är i vilket fall övertygad om att det är skillnad på materialet i olika motorer och kanske t.o.m. på olika tillverkningsomgångar av saab/fordtopparna. Om mina nuvarande V4-toppar börjar gå ner sig lutar det starkt åt att låta sätta i hårdare säten. Jag har från olika håll snappat upp att det ska räcka med att sätta i nya säten till avgasventilerna och att man ändå kan köra helt utan blyersättning sedan. -Kan det stämma eller bör man ha hårda säten även på insugssidan?

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng