Sv: Re: kopplingsfråga

Forum Modellspecifika forum OG900 kopplingsfråga Sv: Re: kopplingsfråga

#174003
Lustgasen
Moderator

Har använt mig av den där gaffeln en gång och det är ett mycket effektivt verktyg. Men man kan klara sig utan den om man inte skall spara den gamla kopplingen.

1. Lossa alla 6 skruvar på tryckplattan, dra ut lamellaxeln(skruva in en m8 och bänd försiktigt med en kofot så hoppar den ut), lossa de tre insexskruvarna som håller fast slavcylindern.
2. Sätt in en kofot mellan tryckplatta och svänghjul, sätt in en lämplig hylsa som mellanrum mellan tryckplatta och svänghjul – typ 2 cm minst
3. Fiska upp lamellen med en plattång.
4. Nu ska man försiktigt försöka rucka upp hela kalaset. Detta kräver lite tålamod och finess men det brukar gå efter ett tag. Kolla så inte tryckplattan råkar ta i på något styrstift på väg upp. Ha i beaktande att slavcylindern är i aluminium och känslig för stötar och slag. Den sitter i ett hål så den måste därför tryckas in mot svänghjulet innan den kan gå upp.

Återmontering ny koppling
Sätt tryckplattan på en domkraft under lämpligtvis bilen (v4 är ju optimal eftersom den har platt golv), kan vara bra med en puck mellan tryckplattan och domkraften så att det blir jämt fördelat tryck. Har du tillgång till en verkstadspress är ju det alternativet det bästa, men det förstår nog de flesta.
Pumpa upp domkraften så att fjädern går ihop och pressa in lämplig distans som du senare kan få ut. Wire,bromsrör eller en hård slang, dylikt (egentligen också ett specialverktyg, fanns på mekonomen förut)
Nu är tryckplattan intryckt.
Nu går allting lätt som en plätt att montera tillbaka. Glöm inte att sätta ner lamellen igen.

Saab 99 Van -77

Sekreterare och redaktör i Svenska Saabklubben

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng