Sv: Re: Krav på stöldskydd?!?

Forum Övrigt Allmänt Krav på stöldskydd?!? Sv: Re: Krav på stöldskydd?!?

#43036
michelle
Deltagare

Det skulle vara intressant att pröva på något annat bilprovningsföretag, men här i Uppsala har vi bara Svensk Bilprovning att välja på.

Det ser ut som om det har gått till ungefär så här:
Nån EU-myndighet utfärdade 2011 ett direktiv (7.3) om att medlemsstaterna ska börja kontrollera stöldskyddet i fordon. Troligen ursprungligen för att kontrollera att en lag från 2004 om att alla nya bilar som säljs i EU ska vara försedda med mekaniskt stöldskydd och elektronisk startspärr.
Jag har inte kunnat se att det även ska kunna gälla bilar tillverkade tidigare än 2004. Jag är inte säker men jag tror faktiskt att det tidigare inte har funnits nån tvingande bestämmelse, varken i Sverige eller EU om att bilar överhuvudtaget måste vara försedda nån form av mekaniska tändlås-aktiverade stöldskydd.
Och när min bil tillverkades så var Sverige inte ens med EU, ju.
Och eftersom det i direktivet inte är specificerat exakt vad ”stöldskydd” innebär så har några svenska verklighetsfrånvända tjänstemän på transportstyrelsen tolkat det på extremast möjliga sätt: så att på alla fordon som hade mekaniskt stöldskydd i form av rattlås eller växelspakslås när dom tillverkades, oavsett när, så ska det stöldskyddet kontrolleras och om det inte fungerar exakt som när bilen var ny, så ska den underkännas och tilldelas körförbud även om det inte går att bevisa att ”bristen” ifråga skulle ha nån påverkan på vare sig trafiksäkerhet eller miljö.
Man skulle kunna hävda att Bilprovningen härmed har tagit steget från sitt ursprungliga uppdrag (att kontrollera så att fordon uppfyller trafiksäkerhets och miljökraven) till att även fungera som nån slags allmän EU-direktivs-polis.
Jag tycker också man har frångått en praxis som funnits tidigare, t.ex. det att på fordon tillverkade före 89, som hade katalysator från fabriken, där kontrollerar man bara att den finns, men inte att den fungerar, eftersom det inte var lag på det då. Samma princip borde gälla t.ex. saabs växelspakslås.
Faktum är att ett annat EU-direktiv (som står tryckt på besiktningsblanketten) nämligen ”2009/40/EG” , på punkt 20, sida 2, tydligt säger att:
”medlemsstaterna inte får tillämpa strängare normer än de som fordonet ursprungligen var avsett att uppfylla.”
Vi får väl hoppas att MHRF kan reda ut den här röran.
Det är också så att det finns organisationer och företag som är delägare i Svensk Bilprovning:
Bilförsäkringsföretagen (Holmia Försäkrings AB, Folksam ömsesidig sakförsäkring, Länsförsäkringar Wasa Försäkrings AB, If Skadeförsäkrings AB, Trygg Hansa Försäkrings AB): 12 procent
Motorbranschens Riksförbund: 12 procent
Motormännens Riksförbund: 5 procent
Motorförarnas Helnykterhetsförbund: 5 procent
Kungliga Automobil Klubben: 5 procent
Svenska Taxiförbundet: 3 procent
Sveriges Åkeriföretag: 3 procent
Svenska Bussbranschens Riksförbund: 3 procent
Ni som är kunder till eller medlemmar av någon av dessa kan ju försöka trycka på hos dom också.
Det är väl bra att myndigheter försöker förhindra bilstölder i och för sig, om det nu är det man håller på med. Men att göra nåt så allvarligt som utdela körförbud enbart pga av att en bils orginalstöldskydd inte fungerar, även om det som i gamla 900, är så klent redan från fabriken att den går lika fort att stjäla med en vanlig skruvmejsel som att använda nyckeln, det känns ju helt orimligt. Man kan alltså enligt Bilprovningen då ha hur många värsting alarm och startspärrar och gps-trackers och ratt- och pedal-kryckor, som helst, men om växelspakslåset inte fungerar till 100% så anses bilen i praktiken sakna stöldskydd…
Om det nu vore ett så allmänt och stort samhällsproblem så borde det ju t.ex. vara förbjudet att lämna en bil med nycklarna i.
Men såvitt jag vet så kan du inte straffas om du lämnar en bil med nycklarna i, om nu en polis skulle råka gå förbi och upptäcka det.
Även om din bil skulle stjälas pga av att du lämnat den med nycklarna i så har du inte begått nåt brott som du kan straffas för.
Inte ens om bilen stjäls och används för att begå andra brott som orsakar skada på andras liv och egendom, inte ens då har du begått nåt brott som du kan straffas för på annat sätt än att du inte får ut ersättning på din stöldförsäkring. Alltså så vitt jag vet i alla fall.
Nå, fortsättning följer…

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng