Sv: Re: Lånta fjädrar…

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Lånta fjädrar… Sv: Re: Lånta fjädrar…

#39234
Dicst
Deltagare

Oj! Nu var det ju inte tänkt att jag skulle framställa mig som någon slags expert i detta ämne alls, det var mer en reflektion på Anders uttalande jag ville göra.

Rallysaaben skrev:
…Om man pratar extremkörning så är det väl bara negativt att ha en fram, då den gör så att innerhjulet i en kurva lättar från marken eftersom den förhindrar fjädern från att trycka ner hjulet, utan den så trycker ju fjädern ner hjulet i marken, och det fattar ju vem som helst att två hjul driver bättre än ett…

Det jag tänkte på där var att man kan nog se det från andra hållet:
Tack vare att man lyfter innehjulet och därmed innerhjulets fjäder med krängningshämmaren, så kan bilen falla tillbaka ner mot innerhjulet och häva krängningen (inom rimlighetens gränser förstås, sen finns det andra saker som begränsar). När inte detta räcker till är det dags att styva upp bak som många är inne på.

Sen är det ju frågan om hur man ska använda sin bil. Korta snabba knixiga slalombanor eller långa ovalbanesvängar i Nascar eller normal körning? Dessa ytterligheter sätter ju spelreglerna för hur hela bilens fjädersystem ska konfigureras.
Kräningsfjädern tar ju endast hand om skillnaden mellan vänster och höger hjul, vid parallell in och utfjädring jobbar den ju inte alls. Ju lägre den ”centrala viktpunktens höjd” (CGH – center gravity height) ligger i bilen, desto mindre viktförflyttning i sidled när vi svänger => mindre krängningshämmarfjäderkraft behövs.
Vissa balla formelbilar satsar ju så hårt på att få så låg tyngdpunkt att man lastar ner bilen med ballast vi inte skulle våga fantisera om när vi pratar räserbilar, bara för att dra nytta av den låga tyngdpunkten. Då tar de bort krängningshämmarna, men då har de ju även jobbat med andra delar av hjulupphängningens geometri innan dess…

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng