Sv: Re: Lätta svänghjulet eller inte ?

Forum Övrigt SSR Lätta svänghjulet eller inte ? Sv: Re: Lätta svänghjulet eller inte ?

#88501
fuling
Deltagare

När man väl startat så vill man ha så lätt svänghjul som möligt pga att mer av effekten/energin som motorn lämnar går till att axa bilen istället för att axa svänghjulet.

Men i start ögonblicket är det tvärt om energin i svänghjulet hjälper till att axabilen så med lätt svänghjul är det lättare att få tjuvstopp.

Men det är inte igentligen vikten på svänghjulet utan masströghetsmomentet som är intresankt. Deffenitionen av masströghetsmoment är vikt gånger radie gånger radie. Så hur mer vikt man tar bort långt ut på periferin på svänghjulet dästo mindre blir masströghetsmomentet. Allså 2st svänghjul med samma vikt kan ha 2st helt skilda masströghetsmomnet(ett med vikten nära centrum och ett med vikten långt ut från centrum).

En annan funktion av svänghjulet är att jämna ut pulserna från motorn, allså vid varge tänding av en sylinder till nästa tänder.

Om man räknar om masströghets momentet på 1an till, inte bara svänghjulet utan allt som roterar, så blir det massa kilon. Ca ca 300-500kg mycket pga vad man har för utväxling
Så det är precis som Andreas nämde, masströghets minskingen märks mäst på de lägre växlarna.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng